Свет

ПАНИКА НА ЗАПАДУ, УКРАЈИНА ЈЕ НИШТА У ОДНОСУ НА ОНО ШТО СЛЕДИ: Путину ће врата Европе отворити овај човек?!

Након што је дуго очекивана украјинска контраофанзива пропала и уз смањење западне војне подршке, сада постоје реални страхови да би Владимир Путин могао да победи и уништи Европу, пише Дејли мејл.

Сваки корак ка замрзавању или смањењу пакета помоћи Украјини – као што смо већ видели када су амерички републиканци блокирали финансирање од 58 милијарди евра – ишло би на руку Владимиру Путину ограничавањем опција украјинских војника на бојном пољу против упада руских трупа.

Победа Русије не би значила само „уништење” Украјине и њеног народа – била би „катастрофална” за Запад и преокренула глобални светски поредак, упозорава Олександар Даниљук, сарадник Одељења за одбрану и безбедност Министарства одбране за РУСИ консултантску организацију.

Заиста, победа Русије против Украјине би „несумњиво“ резултирала распадом НАТО-а, „економским покољем“ за Запад и успоном непријатеља укључујући Кину, Иран и Северну Кореју, каже пензионисани амерички генерал Бен Хоџис за Мејл Онлајн.

Срж овога је чињеница да би Русија и глобални југ украјински пораз видели као војни губитак за Запад – то би показало свету да је НАТО, предвођен САД-ом, способан да жртвује европску нацију како би се избегао нуклеарни сукоб.

А када аутократе схвате да су САД и Запад победиви, нуклеарни рат био би “неизбежан” и свет би био уништен у крвопролићу, каже Даниљук у застрашујућем предвиђању.

Даниљук каже да би свет тада гледао како је Украјина, која се 1993. одрекла трећег највећег арсенала нуклеарног оружја на свету, поражена од стране руске војске усред свакодневних претњи да ће Москва спалити земљу нуклеарним оружјем.

А то би послало снажну поруку: једини начин да се ненуклеарне државе заштите од напада земаља с нуклеарним оружјем – попут Кине и Русије – био би поседовање властитог оружја за масовно уништење.

Ипак, с повећањем броја нација које поседују нуклеарне арсенале, било би “само питање времена” када ће их нека држава – или терористичка организација – употребити, каже Даниљук.

– Разбијање табуа о коришћењу нуклеарног оружја створило би нову стварност, чије је трагичне карактеристике тешко замислити – каже Даниљук у извештају за РУСИ.

На крају, победа би довела до катастрофалне промене светског поретка која би имала разорне последице за цивиле који живе широм Европе и САД-а.

То би уништило перцепцију САД-а као светске војне силе и охрабрило земље попут Кине, Ирана и Северне Кореје да наставе своју војну експанзију, каже Даниљук.

– Руска победа такође би натерала земље глобалног југа да траже посебне односе с тим земљама, истискујући САД као међународног безбедносног посредника – каже Даниљук, стручњак за вишедимензионално ратовање.

Успон руских савезника

Генерал Бен Хоџис, бивши заповедник америчке војске у Европи, слаже се и каже да би руска победа довела до успона савезника Кремља.

Каже да ће Иран и Северна Кореја највероватније успети да развију ефикасно нуклеарно оружје у следећих неколико година, што ће представљати директну претњу Западу и могло би довести до нуклеарног рата у којем би погинуле десетине хиљада људи.

– Зато је сада толико важно имати нуклеарно одвраћање. Ако допустимо Ирану и Северној Кореји да развију нуклеарне способности онда ћемо заувек жалити због тога – каже Хоџис.

Рекао је да би руска победа такође значила да би нуклеарне државе – Пакистан, Индија, Северна Кореја, Иран – постале нестабилне и то би могло да резултује тиме да се терористи дочепају нуклеарног оружја и покрену терористичке нападе на улицама Европе.

– Многе од тих земаља постале би немирније и крхкије – каже генерал.

И док Запад тоне у године нестабилности, док Русија чврсто стиска Украјину, генерал Хоџис каже да ће Путин кренути у напад на тло НАТО-а.

Трамп „отвара врата“ Путину

Каже да би нови мандат Доналда Трампа још више отворио врата Путину да покрене свој напад на Европу због републиканског недостатка подршке НАТО-у.

Он каже да би, ако Доналд Трамп буде изабран у новембру, то ослабило НАТО и могло би да остави Европу у улози “глинених голубова” за Путина и његове снаге.

Хоџис каже да би било глупо претпоставити да Путин не може да нападне балтичку земљу – попут Литве, Пољске или Естоније – и изазове пустош међу цивилима широм Европе.

Могућ почетак напада Русије на НАТО

У једном сценарију, генерал Хоџис каже да би Москва прво могла напасти уски појас познат као Сувалки, стиснут између Пољске, Литваније и руске ексклаве Калињинград.

Чак и мали напад на ову слабу тачку – једину копнену границу између континенталне Евуропе и балтичких држава – могао би изазвати велике проблеме за НАТО.

Рекао је да ће, ако Путин буде успео у блокирању коридора Сувалки, руске снаге користити тај појас земље и Белорусију као лансирну рампу за другу фазу своје офанзиве.

А та би друга фаза укључивала слање хиљада руских војника, тенкова и специјалних снага, да нападну једну од балтичких држава на источном крилу НАТО-а – највероватније Литванију, Пољску или Естонију.

Вилијам Фрир, научни сарадник у консултантској кући Геостратеџи, рекао је да би Русија вероватно могла да покрене „масовни хиперсонични напад у раној фази сукоба“ како би „посејала хаос и отворила рањивости“.

Генерал Хоџис каже да би начин на који НАТО реагује на напад на савезничко тло одредио будућност западне цивилизације и могао би да „уништи“ алијансу.

– Ако бисмо оклевали, тај неуспех да испунимо наше обавезе из члана 5 за заштиту држава чланица, то би разбило алијансу – рекао је генерал.

Рекао је да би НАТО могао да победи ако остане уједињен, јер има бољу војску и опрему.

– Начин на који бисмо могли изгубити је да пропустимо да одговоримо, ако се не успемо држати заједно, ако будемо спори у намери да заштитимо чланице НАТО-а – каже он.

Рекао је да га “јако брине” што се снаге НАТО-а “не могу врло брзо кретати Европом” због терена и тога колико је то подручје изграђено.

– Ако би Руси успели да остваре неки продор у НАТО државу на источном крилу – попут Естоније или Литваније – онда би нас Москва изазвала да учинимо нешто по том питању, то би био прави тест – рекао је.

Пензионисани амерички генерал каже да Путин не би ту стао, уколико би НАТО оклевао. Своју ће руску морнарицу распоредити за виталну мисију: ​​преузимање контроле над северном арктичком рутом и убирање економских предности, док ће Запад оставити по страни.

Хоџис упозорава да би победа Русије против државе НАТО-а значила даљњи ‘економски покољ‘ за Запад, успон непријатеља укључујући Кину и крај међународног поретка утемељеног на правилима каквог познајемо.

Извор: Дејли мејл/Јутарњи лист