Свет

ПУТИН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Немци су упозорени – спремите се за рат

Председник Русије Владимир Путин одбацио је тврдње да би Русија могла да нападне НАТО као „потпуну глупост“.

Претходно је немачки министар одбране Борис ПИсторијус упозорио да би Немачка требало да буде спремна да одговори на могући руски напад. Он је тим поводом рекао да се Немачка и њени савезници из НАТО-а морају посветити јачању војних способности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако Немачка жели да буде спремна за напад за који не знате да ли ће и када ће доћи, мора да се наоружа – што тренутно радимо заједно са савезницима у НАТО-у“, рекао је Писторијус у интервјуу за ЗДФ.

Министар одбране Немачке навео је да је „одвраћање једино ефикасно средство за позиционирање против агресора од самог почетка“ зато што сигнализира потенцијалном противнику да је мета способна да узврати ударац. Међутим, да би то постигла, Немачка мора да има „легитимно средство одвраћања“ и да буде у стању да „води рат на који је приморана“, додао је он.

Коментаришући потенцијални сценарио у којем је Русија напала Балтик, Писторијус је приметио да Берлин формира „Литванску бригаду“. Очекује се да ће група коју чини око 4.800 војника бити спремна до 2027. године и да ће бити прва немачка јединица која ће бити стално стационирана у иностранству од Другог светског рата.

Писторијус је изјавио да би Русији, због сукоба у Украјини, било потребно најмање неколико година да буде спремна за офанзиву пуног обима и да земље Запада треба да искористе време да се интензивно наоружају.

Немачки таблоид „Билд“ известио је раније овог месеца, позивајући се на поверљиви документ, да се Немачка припрема за сценарио у коме Русија покреће „отворени напад“ на НАТО средином 2025. године, после великих победа у Украјини. Москва је исмевала ово предвиђање као „прогнозу на основу зодијака“.

Председник Русије Владимир Путин одбацио је тврдње да би Русија могла да нападне НАТО као „потпуну глупост“, тврдећи да Москва у томе нема „никакав геополитички, економски… или војни интерес“, пренео је руски портал Раша тудеј Балкан.

Извор: Медији