Свет

КИМ ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Уништити! Ово значи рат?

Фото: Јутјуб

Северна Кореја је, по наређењу свог лидера Ким Џонг-Уна, уништила споменик у престоници који је симболизовао циљ помирења са Јужном Корејом.

Сателитски снимци Пјонгјанга данас показују да споменик, лук који симболизује наду у уједињење Кореје, више не постоји, преноси НК њуз, портал који прати Северну Кореју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споменик висок тридесет метара подигнут је након међукорејског састанка одржаног 2000. године.

Тензије између две Кореје су порасле

Средином јануара Ким га је назвао „трн у оку“ на седници скупштине на којој је наложио уставни амандман којим би се Јужна Кореја у документу прогласила непроменљивим „главним непријатељем“.

Тензије између две Кореје су порасле након интензивирања војних маневара Јужне Кореје и САД, пошто је Северна Кореја тестирала оружје и објавила да се припрема за „нуклеарни рат“ са својим непријатељима.

Северна Кореја: Збрисаћемо Јужну Кореју ако нас нападне америчким снагама

Јужнокорејски председник Иоон Сук Иеол, на власти од 2022. године, заузео је оштру линију према Северној Кореји, позивајући на оштре одговоре на њене војне маневре.

Северна Кореја је, с друге стране, обећала да ће „збрисати” Јужну ако је нападне заједно са америчким снагама. Крајем прошле године Пјонгјанг је прогласио ништавим кључни споразум потписан са Сеулом 2018. ради деескалације напетости.

Након прошлонедељног Кимовог говора, скупштина је укинула и кључне владине агенције задужене за размену са Сеулом деценијама.

Извор: Индекс