Русија

Укида се забрана Русима! ОВО ЈЕ УСЛОВ

Међународни олимпијски комитет (МОК) могао би ускоро да укине забрану такмичења руским спортистама.

Томас Бах, председник МОК-а, каже да би Русима могло да се врати право на учествовање уколико јасно не подржавају рат у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, МОК је суспендовао све руске спортисте до даљњег.

„Не ради се нужно о повратку Русије, већ о томе да се спортисти са руским пасошем који не подржавају рат врате. Ту долазимо до наше дилеме – рат нису почели руски спортисти, али смо видели да неке владе нису желеле да поштују аутономију међународног спорта“, изјавио је Бах.

Он објашњава да су због тога уследиле суспензије, односно како би се заштитила аутономија и како би МОК остао „за воланом“.

„Због тога, са друге стране, морамо и да мотримо на то како можемо да комплетирамо нашу мисију и вратимо све спортисте у протокол, у којем год формату“, додао је прослављени Немац.

Бах је додао да се ништа још није променило и забрана руским спортистима је и даље на снази, али је наговестио да није све изгубљено за наредне Олимпијске игре у Паризу 2024.

„Нема промена у нашим препорукама, захвални смо свим међународним федерацијама које их поштују. Олимпијски покрет има мисију мира, тако да морамо да видимо како можемо да допринесемо миру. Мислим да је наше највеће могуће достигнуће да Олимпијске игре и спорт буду нешто што ће наставити да уједињује људе и човечанство“, подвукао је Бах.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке