Свет

ДОГОВОР ЈЕ ПОСТИГНУТ: Чека се Путинов одговор Европи

Европска унија постигла је договор о процедури коришћења прихода добијених од замрзнуте руске имовине.

То је изјавио високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ у понедељак после састанка Европског савета у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, коначна одлука биће донета пре следећег састанка Савета у фебруару, преноси портал Бизнис.

„Могу да кажем да имамо политички договор да завршимо посао на основу предлога из децембра, који се фокусира на коришћење прихода од замрзнуте руске имовине“, рекао је Борељ новинарима, преноси Комерсант.

Он је истакао да је реч искључиво о приходима добијеним од замрзнуте руске имовине. Борељ је најавио да ће сада бити настављена расправа на нивоу амбасадора, као и да је споразум скоро припремљен.

Европска унија је у 12. пакету санкција Русији први пут предвидела могућност конфискације замрзнуте руске имовине. Белгијско Министарство финансија објавило је 16. јануара да је ЕУ почела рад на техничком нивоу на заплени замрзнуту имовину Банке Русије.

Швајцарске власти саопштиле су да одлука о заплени руске имовине мора да буде апсолутно легитимна. Истовремено, председник Литваније Гитанас Науседа и специјални представник америчког председника за економски опоравак Украјине Пени Прицкер оценили су да је „прилично тешко“ пронаћи довољан правни основ за конфискацију руске имовине.

Након почетка рата у Украјини, ЕУ је замрнула руску имовину у Европи, а реч је око 300 милијарди долара вредности. Да је реч о том износу потврдио је руски министар финансија Антон Силуанов. Москва је најавила да ће као одговор на конфискацију отуђити око 288 милијарди долара у западној имовини и инвестицијама у Русији.

Извор: Бизнис/Владимир Јокановић