Свет

СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОГЛАСИО: НАТО више и не крије, откривен ужасан циљ

БРИСЕЛ – НАТО не види никакву непосредну војну претњу Русије према било којој чланици Алијансе, али ће настављати са операцијом одвраћања кроз предстојећу војну вежбу “Steadfest Defender“, највећу у последњих неколико деценија, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он је рекао да Алијанса све то ради како би уклонила сваки простор за погрешну процену или неспоразум у Москви о спремности НАТО-а да заштити сваки педаљ своје територије, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Докле год то радимо, неће бити напада на територију НАТО-а“, рекао је Столтенберг. У предстојећој вежби “Steadfest Defender 2024“, која почиње у фебруару и која ће трајати до маја, учествоваће око 90.000 војника.

Столтенберг је навео да је НАТО потписао уговор вредан 1,1 милијарду евра за куповину артиљеријске муниције калибра 155 милиметара, при чему ће део тих граната бити испоручен Украјини, након изјава из Кијева да недостатак муниције отежава ратне напоре против Русије.

“Рат у Украјини постао је битка за муницију“, рекао је Столтенберг, додајући да ће највећи део купљене муниције бити употребљен за попуњавање залиха појединих чланица Алијансе.

Неименовани високи званичник НАТО-а изјавио је за Ројтерс да ће Алијанса вероватно купити око 220.000 комада артиљеријске муниције и да се прве испоруке очекују наредне године, додајући да ће муницију НАТО-у испоручити француски произвођач оружја Нектер и немачки Јунгханс.

Извор: Танјуг