Русија

ПУТИНУ ПУКАО ФИЛМ: За лажи о руској војсци следи конфискација имовине!

Државној думи је поднет предлог закона о пооштравању неколико чланова Кривичног законика Руске Федерације, укључујући конфискацију имовине за лажне објаве о руској војсци, позиве на екстремистичке активности и увођење санкција Русији. Информације о подношењу документа објављене су у електронској бази података Думе.

Председавајући Доњег дома парламента Вјачеслав Володин најавио је 20. јануара да ће предлог закона омогућити одузимање „новца, вредности или друге имовине која се користи или је намењена за финансирање криминалних радњи против безбедности Руске Федерације, као и (одлуком суда прим. аут), одузимање почасних звања“ за више кривичних дела:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

· ширење намерно лажних информација о употреби Оружаних снага РФ (члан 207.3 Кривичног законика);

· јавни позиви за екстремистичке активности (члан 280. КЗ);

· јавни позиви за радње које имају за циљ нарушавање интегритета Руске Федерације (члан 280.1 Кривичног законика);

· јавне акције усмерене на дискредитацију употребе Оружаних снага РФ (члан 280.3 Кривичног законика);

· јавни позиви за радње против безбедности државе (члан 280.4 Кривичног законика);

· позива на увођење санкција против Руске Федерације и њених грађана (члан 284.2 Кривичног законика);

· пружање помоћи у извршењу одлука међународних организација у којима Руска Федерација не учествује, или страних државних органа (члан 284.3 Кривичног законика);

· рехабилитација нацизма (члан 354.1 КЗ) итд.

Да ће предлог закона о пооштравању неколико чланова Кривичног законика, усмерених на злочине против државне безбедности, бити поднет Државној думи 22. јануара, раније су известила два извора „Ведомости“ у доњем дому парламента. Владина комисија је 15. јануара подржала документ. Послали су га потпредседница Државне думе Ирина Јароваја, шеф Комитета за безбедност Василиј Пискарев и шеф Комитета за културу Елена Јампољскаја (сви из Јединствене Русије).

Раније у јануару, „Ведомости“ су се такође упознале са образложењем закона. Из тога произилази да су измене претходно разрађене и концептуално подржане од стране Генералног тужилаштва, Истражног комитета, Министарства правде и Росфинмониторинга.

Примена савезног закона првенствено је усмерена на спречавање и сузбијање криминалних радњи које се спроводе у циљу подривања уставног поретка, одбрамбене способности земље и државне безбедности, наводи се у белешци.

Извор: vedomosti.ru