Русија

ДА ЛИ ЈЕ ГЕРАСИМОВ УБИЈЕН? КРЕМЉ ЋУТИ: Где је нестао начелник Генералштаба?

Фото: Јутјуб

Руски главни војни командант, начелник Генералштаба генерал Валериј Герасимов, није виђен у јавности од почетка године, а Кремљ тек треба да одговори на гласине о његовој смрти након украјинског напада на Крим раније овог месеца, што је подстакло даље спекулације о томе шта се с њим догодило, пише Јутарњи лист.

Корисници друштвених мрежа нашироко расправљају о томе где се налази руски главнокомандујући – који је такође задужен за руске ратне операције у Украјини – од 4. јануара, након што је Кијев објавио да је погодио руско војно командно место у близини Севастопоља и једну војну јединицу у близини града Јевпаторије, у одвојеним нападима на полуострво, које је Кремљ анектирао 2014. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Непроверене гласине да је Герасимов убијен на Криму почеле су да круже након што су корисници „X“– некадашњег Твитера – и Телеграма поделили фотографију која наводно приказује поруку коју је објавио руски Телеграм канал „Обични царизам“, који има више од 34.000 претплатника. „Према прелиминарним подацима, (Валериј) Герасимов, који се у време напада налазио на командном месту у близини Севастопоља, погинуо је у нападу на Крим“, наводи се у поруци.

ТИШИНА У КРЕМЉУ

Међутим, истраживање Невсвеек-а показало је да порука коју је наводно објавио поменути Телеграм канал није постојала у време писања. Али, иако нема конкретних доказа који би сугерисали да је Герасимов убијен у нападу на Криму, неки доводе у питање ћутање Кремља о том питању, две недеље након тог догађаја.

Герасимов је последњи пут виђен у јавности 29. децембра, када је снимљен како уручује државне награде војним лицима која су се „истакла” приликом заузимања девастиране Маринке у украјинској Доњецкој области, јавила је руска државна новинска агенција РИА Новости. Од тада га државни медији не цитирају нити помињу, нити је виђен у јавности.

У тексту под насловом „Где је генерал Герасимов и зашто је то важно?“ објављеном прошле недеље у Киив Посту, пензионисани пуковник америчке војске Џонатан Свит и бивши економиста Марк Тот написали су да, иако је сумњиво да ли је Герасимов мртав, његов наставак одсуство са јавне сцене и досадашње ћутање Москве о његовом статусу интересантног.

„Чудно је“, написали су аутори, да Кремљ није одговорио на гласине да је он убијен на Криму, с обзиром на „колико је Кремљ отишао у порицању смрти свог команданта, адмирала Виктора Соколова, непосредно после олујне сенке. ракетни напад на штабну флоту Црног мора“ 22. септембра прошле године. „Наставак ћутања у Кремљу потенцијално нешто говори. Да ли је Путин забринут што Кијев активно гађа његову врховну команду?“, питали су аутори.

Прошле године, када Герасимов није виђен недељама након неуспеле побуне 24. јуна коју је предводио шеф Вагнер групе Јевгениј Пригожин, који је касније погинуо у авионској несрећи, појавиле су се сличне гласине о томе где се налази врховни генерал, а неки су спекулисали да је он док је Пригожин водио „марш правде“, позивајући на оставке Герасимова и руског министра одбране Сергеја Шојгуа због начина на који су водили рат у Украјини после месеци отвореног сукоба.

ЗАШТО СЕ НЕ БИ ПОЈАВИО ПОНОВО?

Кремљ је тада одбацио те гласине и објавио видео на којем се види како је на дужности у Украјини само недељу дана након што су гласине почеле да се шире.

„Овако је војно министарство одговорило на гласине о његовом уклањању из операције (специјалне војне операције, како Москва званично назива своју инвазију на Украјину, оп.а.) које су се појавиле на (Телеграм) каналима крајем прошле недеље“, објавила је тада независна истраживачка руска медијска агенција.

Јааника Мерило, утицајни естонско-украјински технолошки иноватор, написала је на Кс раније овог месеца да не мисли да је Герасимов мртав, „упркос гласинама или жељама“. „Герасимов има ‘навику’ да с времена на време нестане. У лето се причало да је убијен или барем рањен. За то нема доказа. После Пригожиновог пуча нестао је на неколико недеља. Поново се појавио. Тамо нема посебног разлога за размишљање зашто он сада није поново би се појавио“, написала је она. „Запамтите, то је информациони рат и свеукупно само магла рата“, закључила је она.

Извор: Информер