Свет

РАТНО СТАЊЕ У ПАРИЗУ! Град опкољен, влада започела мобилизацију! Снаге реда добиле хитно наређење: Спречите их…

Фото: Х принтскрин

ПАРИЗ – Француски пољопривредници најавили су да ће данас више од 600 трактора блокирати осам аутопутева који повезују Париз са остатком Француске.

Влада је најавила да ће 15.000 припадника полиције бити мобилисано да спречи улазак трактора у „Париз и веће градове“, преноси BFM TV.

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманен разговарао је јуче са најближим сарадницима о одговору полиције на претње незадовољних пољопривредника. Дарманен је дао инструкције појединим службама да распореде значајан одбрамбени систем како би спречили било какву блокаду аеродрома и сваки улазак пољопривредника у главни град.

Из полиције поручују да ће деловати умерено и да ће интервенисати само у случају крајње нужде, уколико буде угрожен интегритет људи, или јавне или приватне зграде буду изложене озбиљној штети. Пољопривредници у Француској протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза, као и пољопривредници широм Европе.

Фармери су блокирали путеве у деловима Француске прошле седмице због владиног пореза на гориво за тракторе, увоза јефтиних пољопривредних производа и ниских откупних цена. Пољопривредници протестују и због споразума о слободној трговини између ЕУ и извозника хране, посебно и због споразума са јужноамеричким блоком Меркосур, који је још у фази израде, а за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Влада је у петак одустала од планова за постепено смањење државних субвенција за дизел за пољопривреднике, а најавила је и мере за смањење финансијских и административних такси са којима се фармери суочавају.
Највеци француски синдикат пољопривредника ФНСЕА саопштио је, међутим, да це наставити протесте.

Фено: Промене еколошких прописа ЕУ како би се помогло француским пољопривредницима

Француски министар пољопривреде Марк Фено изјавио је данас да Француска жели да ове недеље буде донета одлука о промени еколошких прописа Европске уније о обрадивом пољопривредном земљишту који морају да буду усклађени са новим правилима о биодиверзитету, а како би се помогло француском пољопривредницима.

„У наредних 48 сати представићемо одређене мере“, рекао је Фено у разговору са новинаром TV Frans 2 и истакао да Француска настоји да промени Закон Европске уније о природи који је усвојен прошле године, преноси Ројтерс.

Француски пољопривредници најавили су раније да ће данас са више од 600 трактора блокирати осам аутопутева који повезују Париз са остатком Француске.

Извор: Танјуг