Свет

ТАКО ТО РАДЕ ФРАНЦУЗИ: Трактором дошао пред супермаркет, оно што је урадио запањило је целу земљу! (ВИДЕО)

Француски пољопривредници наставили су данас протесте блокадом ауто-путева и бацањем сандука са увезеним производима, а из Клермон л’Ероа у близини Монпељеа стижу шокантни снимци!

Огорчени сељаци буквално су багером преорали паркинг испред продавнице Леклера, једног од два највећа хипермаркета у Француској. Ова хаотична сцена шокирала је француску јавност, а тамошњи пољопривредници наставили су и синоћ протесте блокадом ауто-путева и бацањем сандука са увезеним производима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они захтевају хитне мере владе у вези са ниским ценама откупа пољопривредних производа, зеленом регулацијом и политиком слободне трговине.

Пољопривредници су рекли да ће се протести, који сада улазе вец́ у другу недељу, наставити све док њихови захтеви не буду испуњени, што представља први велики изазов за новог премијера Габријела Атала, пренео је Ројтерс.

– Све могућности су и даље на столу – рекао је новинарима Арно Гајо, председник синдиката младих пољопривредника, упитан о томе да би пољопривредници могли да почну да блокирају саобраћај у Паризу већ у петак.

Француске обавештајне службе су упозориле владу да су регионални пољопривредни синдикати позвали своје чланове да направе заједничке планове деловања у престоници, објавили су лист „Паризијен“ и БФМТВ.

Док је Атал позвао министре да се окупе сутра са циљем објављивања конкретних предлога, пољопривредници су користили бале сена и тракторе да блокирају главне аутопутеве широм Француске.

Гајбе парадајза, купуса и карфиола, за које је речено да су увезени, разбацани су преко ауто-пута који повезује Марсеј и Лион, други и трећи највећи град у Француској.

У југозападном предграђу Париза, десетине трактора се успорено кретало током јутарњег шпица.
Упитан када ће демонстранти укинути блокаде на путевима, Гајо је рекао да је то питање за Атала наводећи да премијер има „кључ у рукама“.

Пољопривредници у Француској, као и у суседним европским државама, протестују због ниских откупних цена пољопривредних производа и траже смањење пореза.

Извор: Информер