Свет

УЗБУНА! Цела Европа се дигла, Путинов маневар их оставио без текста! Кремљ открио какву поруку руски лидер шаље овим потезом!

Москва није затражила отварање директног ваздушног коридора кроз Европу за лет руског председника, али јесте предузела све неопходне мере како би осигурала његову безбедност, поручује Кремљ

Председник Русије Владимир Путин допутовао је данас у Калињинград, руску енклаву, смештену између Пољске и Литваније, у којој ће заједно са студентима Балтичког федералног универзитета Имануела Канта прославити Татјанин дан, познат и као Дан студената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник ће, осим тога, одржати и састанак на тему социјално-економског развоја региона, као и сусрет са гувернером Калињинградске области Антоном Алихановом.

Путин је у Калињинград практично допутовао директно из Анадира, града у Чукотки на крајњем истоку земље који је од границе са САД удаљен свега 100 километара. Удаљеност Анадира и Калињинграда ваздушном линијом износи чак 6.589 километара.

Путин је у посету руској западној енклави допутовао свега дан након што су почеле највеће НАТО вежбе у историји „Непоколебљиви бранилац 2024“, у којима учествовује 90.000 војника.

Ипак, портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је данас да посета Путина најзападнијој области Руске Федерације није никаква порука земљама НАТО-а, већ обичан посао шефа државе.

„Главно је не да се пошаљу поруке, већ то што он (Путин) ради већ много година – на развоју наше земље и наших региона, развија економију, пројекте социјално-економског развоја“, рекао је Песков.

Потврдио је и да је држава, наравно, предузела све мере како би осигурала безбедан лет руског председника, иако није прецизирао како је тачно изгледала ваздушна пратња председника. Открио је и да Москва није затражила отварање директног ваздушног коридора кроз Европу за његов лет.

Ипак, Телеграм канал „Флајтрадар24 ер форс“ открива да је руског председника помно пратило чак девет авиона НАТО-а, и то из Француске, Немачке, Шведске, Велике Британије:

Бич 350 кинг ер АЛСР (авион за електронско извиђање) француског ратног ваздухопловства;
Боинг РЦ-135В ривет џоинт (велики стратешки извиђачки авион) Велике Британије;
Боинг РЦ-135В ривет џоинт НАТО-а (авион за радарско откривање и контролу великог домета);
два авиона Еурофајтер тајфун немачког ратног ваздухопловства;
Ербус А330-243МРТТ НАТО-а, који пружа подршку за пуњење горивом борбеним авионима;
Сааб С100Д аргус из Шведске (авион за радио детекцију и навођење великог домета);
Галфстрим IV С102Б корпен (авион за електронско извиђање) – такође из Шведске.

Путин: Од образовања зависи будућност Русије

У разговору са студентима Калињинграда, Путин је честитао Дан студената и поручио да свет данас пролази кроз фазу великих промена, укључујући и технолошке промене.

Све се развија „брзо, интензивно и интересантно“, приметио је. Да бисмо се осећали као део тог света потребно је учити, додао је председник кроз смех у разговору са студентима, и нагласио да „од образовања зависи успех и будућност“ Русије.

„Наша земља је непрестано, кроз векове, придавала много пажње развоју образовања. Од његовог нивоа и амбиција које имају грађани зависи будућност целе државе“, поновио је.

Говорећи и раду, подсетио је да срећа сваког појединца у великој мери зависи од тога да ли се бави послом који воли, и у којем постиже добре резултате.

Кратко се осврнуо и на нови систем образовања на којем ради Москва. Поручио је да ће он сваком појединцу дати могућност да се „боље удуби у будућу професију“ и обезбедити једно „флексибилно образовање, што ће значити да ће будући радници моћи лакше да се прилагоде променама на тржишту рада“.

„Постепено ћемо прелазити на нови систем образовања тако да нико неће имати проблема“, рекао је, додавши да то не значи да се успеси оних који су раније завршили универзитете неће вредновати на исти начин.

У разговору са једном од студенткиња, дотакао се и професије педагога.

„Главни задатак педагога је да васпитава људе“, поручио је Путин, те додао да је, када је разговарао са руским патријархом, од њега чуо исту поруку.

Ипак, Путин је затим истакао да сматра да је све битно: васпитање, како каже, није могуће без знања, „без културних и традиционалних знања“ о томе ко је сваки појединац Русије.

Младим женама није лако: брину и о деци и о каријери

Осим питања, студенти су са Путином поделили и своје бриге, те је тако пар студената скренуло пажњу на то да у студентским домовима данас не постоје посебни блокови, у којима би млади брачни парови могли заједно да живе.

„Стварање породице је јако важно. Важно је да то буде урађено што пре, тј. на време“, истакао је Путин, потврдивши да су питања која се тичу младих породица јако важна за државу, на чему се, како каже, већ ради.

Путин је рекао да, према једној од теорија, што је друштво образованије, то ће бити више проблема са демографијом, јер млади људи прво завршавају факултете, а потом траже посао.

„И све је важно“, истакао је.

Посебно је скренуо пажњу на тежак положај младих жена, које, након студија, и започињања каријере, након што роде децу, морају да брину о њима, док у исто време размишљају о томе да треба да сачувају посао, и покажу да су и након рађања способне за рад.

„Зато се трудимо да посебно помогнемо младим породицама. Ситуација је тешка, а посебно за младу жену. Како би се обезбедио пораст броја становника потребно је да свака породица има најмање троје деце“, закључио је.

Стога земља ради на томе да олакша ситуацију за младе породице, те ће за прво дете такозвани „мајчински капитал“ износити око 630.000 рубаља.

Извор: Медији