Свет

АЛАРМАНТНА ПОРУКА ЗАТРЕСЛА САД: Тексас добио зелено светло? „Нек се отцепе ако хоће“

Републиканска председничка кандидаткиња Ники Хејли објаснила је да су њени коментари о сецесији били усмерени на Бајдена и „кризу илегалне имиграције“.

„Ако Тексас одлучи да то жели, може то да уради. Ако цела та држава каже да не желимо више да будемо део Америке. Мислим, то је њихова одлука. Мислим да власт не треба да говори људима како да живе, како да било шта раде. Мислим, мислим да треба да пустимо слободу да живи,“ рекла је Хејли.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је додала да и даље верује да до тога неће доћи.

„Мислим, знате, да ће државе доносити одлуке, али хајде да причамо о томе шта је реалност. Тексас се неће отцепити. Мислим, то није нешто што ће учинити“, рекла је она.

На питање о њеним коментарима, Хејли је поновила да Тексас то нец́е учинити.

„Они то неће учинити. То чак и није проблем. Оно што би требало да буде проблем са Тексасом је, видите, они имају посла са страшном кризом илегалне имиграције. Савезна влада, Џо Бајден, није ту за њих. Требало би да их пустимо да ураде све што треба да би Тексашани били безбедни, а Тексаси заштићени. То је циљ. То је оно што желимо да урадимо,“ нагласила је она.

Сукоб администрације Тексаса и Бајдена Тексас је у свађи са Бајденовом администрацијом због ограде од жилет-жице дуж Игл пролаза, где је број миграната порастао последњих месеци.

У недавној одлуци, Врховни суд је одлучио да, привремено, савезна влада може да демонтира ограду док случај напредује на нижим судовима, дозвољавајући Тексасу да настави изградњу.

Након ове контроверзне одлуке, спекулише се о потенцијалној ескалацији тензија између Тексаса и владе савезне државе.

Извор: Аваз