Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: САД иду ка рату са нуклеарном силом

Фото: Јутјуб

Америчка ваздушна кампања на Блиском истоку, према пуковнику америчке војске у пензији Доугласу МцГрегору, представља пут Вашингтона ка могућем директном сукобу с Ираном.

Међутим, МцГрегор тврди да америчко руководство, како се чини, није спремно за такав сценарио.

У тексту објављеном на страницама ТАЦ (Тхе Америцан Цонсервативе), МцГрегор истиче да ваздушне кампање које САД редовно користе генерално не постижу значајне резултате.

Он сматра да се ове кампање ослањају на сумњиву претпоставку да се противник може приморати на послушност политичким захтевима Вашингтона искључиво путем ваздушних удара.

МцГрегор упозорава, да би пораз у остваривању циљева у земљама попут Ирака, Ирана или Сирије могао довести до ширег регионалног сукоба за САД, иако власти можда немају стварну жељу за покретањем таквог рата.

Он истиче да када велике силе крену путем који су саме себи трасирале, то се обично дешава постепено. Иако почетак може бити пажљив и сталожен, земља може неочекивано открити да је озбиљно потценила противника.

МцГрегор закључује да су због низа стратешких војних пораза у земљама попут Авганистана, Либије, Ирака и Украјине односи Вашингтона са остатком света ушли у стање потпуног хаоса.

Извор: Wебтрибуне.рс