Свет

МЕДВЕДЕВ ШОКИРАО УКРАЈИНЦЕ: Европа гради пругу до нове престонице Украјине! Кијев препуштају Русији?

МОСКВА – Пројектована глобална пруга која иде од Шпаније кроз југ Европе требало би да се заврши у Лавову, а Лавовска област ће у будућности постати чвориште Украјине, што европска пословна заједница признаје, изјавио је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Он је напоменуо да је крајња тачка планиране медитеранске пруге Лвов, а не Кијев.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Изгледа као прво признање да ће Лавов-Лемберг, име града када је регион био део Аустријске монархије, бити нова престоница Украјине унутар граница Лавовске области. А поента овде није у томе да се колосеци на Западу и Малоросији разликују по ширини. Само што је бизнис много далековиднији од политичара”, навео је Медведев на платформи X.

У европским земљама и на територији бившег Руског царства и СССР-а, ширина колосека је другачија – 1.435 милиметара у односу на 1520 – 1524 милиметара.

Да би се ова два стандарда спојила, потребно је или преобликовати железничке шине, или преуредити вагоне на одговарајућа обртна постоља.

Раније је украјинско издање Закид.нет известило о плановима америчке Агенције за међународни развој УСАИД-а да уложи 225 милиона долара у изградњу 75-километарске деонице пруге са европским колосеком.

Меморандум су потписали УСАИД и Укржелдорога 4. децембра.

Према пројекту, пруга од Лавова до граница ЕУ требало би да буде део већег трансевропског пројекта, тј. Медитерански коридор, који почиње у јужној Шпанији, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг