Свет

УЗБУНА У НЕМАЧКОЈ И ЗАПАДНОЈ ЕВРОПИ: Берлин прави план за „дан после“ због Трампа

Представници земаља НАТО, посебно из Немачке, започели су неформалне консултације како би западна војна алијанса изгледала без САД и њихове лидерске улоге.

Ово је објавио „Њујорк тајмс“, наводећи да учесници консултација и њихове земље рачунају са могућношћу да Доналд Трамп победи на америчким новембарским председничким изборима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист је открио да су немачки званичници чак отворили питање – може ли алијанса опстати ако Трамп повуче САД из НАТО, па та земља престане да буде осовина алијансе.

Највећи страх Немаца је да ће САД престати да подржавају Украјину јер ће то додатно угрозити НАТО, а и њихову земљу чија економија је већ у опасности.

Тхе Неw Yорк Тимес указује да немачки званичници не желе директан сукоб са Русијом у случају њене победе у Украјини, јер су навикли да верују да је већа вероватноћа да ће безбедност Немачке бити извеснија у сарадњи са Русијом него у сукобу с њом.

Немачки телевизијски канал Тагессцхау објавио је да се НАТО може распасти ако се Трамп, који сматра да је алијанса застарела, врати у Белу кућу.

Бивши шеф Пентагона Марк Еспер рекао је да ће Трамп, ако се врати на власт, дефинитивно наредити повлачење америчких трупа из земаља чланица НАТО и самим тим га урушити.

Извор: Медији/Факти