Свет

БАЈДЕН КАТАСТРОФАЛНОМ ОДЛУКОМ САХРАНИО САД И ЕВРОПУ: Русија слави

Фото: Јутјуб

Русија може зарадити од забране извоза течног гаса (ЛНГ-а) коју је увео амерички председник Џо Бајден, пише Франтишек Новак, колумниста чешког листа Хрот24.

– На крају крајева, Руска Федерација, која покушава да повећа производњу ЛНГ-а, може да профитира од тога – приметио је новинар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новак је додао да је Русија већ припремила низ пројеката у вези са течним гасом, укључујући планирану изградњу великог терминала у Мурманску следеће године .

Према посматрачу, Бајденова „проруска” одлука повезана је са жељом Беле куће да удовољи „левичарским” бирачима: у Сједињеним Државама је раније објављен извештај према којем је извоз ЛНГ из Сједињених Држава у Европу штетније по животну средину од сагоревања угља.

Новак је нагласио да ће амерички мораторијум тешко погодити неке земље ЕУ, укључујући Чешку. Поверење Европљана у Америку биће доведено у питање.

– Без континуираног раста снабдевања ЛНГ-ом, светске цене гаса би могле да почну да расту крајем деценије, што је лоше за оне земље које су се ослањале на овај енергент у својој „енергетској будућности“, као што су Немачка и Чешка – закључио је аутор.

Претходно је амерички председник Џо Бајден рекао да ће САД обуставити процес одобравања нових уговора о извозу ЛНГ-а због ситуације са климатским променама. Ова одлука је изазвала оштре критике републиканског табора. Тако је председник Представничког дома Мајк Џонсон то назвао нечувеним јер, према његовим речима, Бајден „јача Русију“ и гура Европу да зависи од ње.

Извор: Информер