Свет

БРИТАНЦИ ДИГЛИ УЗБУНУ, РУСИ СПРЕМАЈУ НЕШТО ВЕЛИКО: Огромна промена у Украјини, Вагнеровци…

Бивши Вагнерови плаћеници се можда враћају у Украјину, али овог пута као део руске националне гарде, кажу британски обавештајци.

Руска национална гарда Росгвардија ће под своје окриље узети бивше борце Вагнерове групе и они би ускоро могли поново да буду распоређени у Украјини, наводе британски обавештајци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је последњи у низу потеза Москве да преузме пуну контролу над овом плаћеничком организацијом.

Руски председник Владимир Путин је крајем децембра овластио Националну гарду Русије, познатију као Росгвардија, да формира сопствене добровољачке јединице. Росгвардија ће тако сада интегрисати три бивша Вагнерова јуришна одреда у своју прву добровољачку јединицу, која ће вероватно бити распоређена у Украјини и Африци. Наводно, онима који оду у Украјину биће понуђен уговор на шест месеци, док ће онима који заврше у Африци уговор потписати на девет месеци.

„Интеграција Вагнерових бивших јуришних одреда у добровољачку јединицу Росгвардије врло вероватно указује на то да је Вагнер подређен Руској националној гарди“, додаје британско Министарство одбране, пише Бусинесс Инсидер. Росгвардија, основана 2016. године, често се назива Путиновом приватном војском јер је директно њему подређена. Путин је од августа прошле године потписао закон по коме је Национална гарда дозвољена да буде опремљена тешким наоружањем. На Западу је то протумачено као покушај јачања Путинове „приватне војске“.

„С обзиром на то да је генерал Виктор Золотов (први човек Росгварда) раније наговестио да тешко наоружање треба да укључује артиљерију и јуришне хеликоптере, овај потез сугерише да Кремљ удвостручује ресурсе Националне гарде, као једне од кључних безбедносних организација режима. писало је онда британско министарство одбране.

Одиграли су кључну улогу

Росгвардија је успела да се уплете у регионе Украјине под руском контролом. Аналитичари Института за проучавање рата (ИСВ) рекли су у децембру да Москва користи Националну гарду да прошири своју контролу над окупираном територијом без ослањања на трупе на фронту. Овај развој догађаја означава последње поглавље у паду Вагнерове групе, чији су неустрашиви „независни“ борци сада подређени руској држави. Породица Вагнер одиграла је кључну улогу у вишемесечној борби за Бахмут, у којој је страдало на десетине хиљада људи.

После неуспеле Вагнерове побуне, а касније и смрти њиховог оснивача Јевгенија Пригожина, Кремљ је преузео контролу над плаћеницима, посебно онима у Африци, где су деловали као Путинова продужена рука у неколико земаља. Протеклих година на том континенту су у више наврата били оптужени за разна кривична дела и кршење људских права. Нова руска војна формација, Афрички корпус (који дели име са нацистичком јединицом), чак покушава да регрутује бивше Вагнерове плаћенике за борбене операције широм континента.

Извор: Дневник.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ