Свет

САМО ШТО НИЈЕ ПУКЛО! Пољаци интервенишу у Украјини?

Већина Пољака је за то да Пољска заштити ваздушни простор изнад пограничних територија Украјине, преноси пољскил лист Рзецзпосполит, позивајући се на податке из свог истраживања.

Испитаницима је постављено питање да ли „Пољска треба да почне преговоре са НАТО-ом и Украјином на тему да Пољаци штите ваздушни простор изнад пограничне територије Украјине“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такав споразум би омогућио Пољацима да обарају руске пројектиле изнад украјинске територије.

– Чак 69,3 одсто испитаника било је за отпочињање таквих преговора, 17,6 процената је било против, а 13,1 одсто испитаника није имало мишљење о томе – наводи се у чланку.

Лист је такође цитирао коментар пољског министарства одбране. Тамо су новинари добили уверавања да ће се Варшава ограничити на јачање ПВО на сопственој територији, јер је директна интервенција Пољске и НАТО-а у украјинском сукобу „немогућа“.

Оперативна команда оружаних снага републике известила је 29. децембра да је тог дана у пољски ваздушни простор са стране границе са Украјином улетео неидентификован ваздушни објекат, који је радаром посматран од преласка границе, али сигнал је убрзо нестао. Оперативни командант РСЗ активирао је расположиве снаге и средства.

Истог дана отправник послова Русије у Пољској Андреј Ордаш рекао је за РИА Новости да руска страна неће дати објашњење о ракетном инциденту у Пољској док му не буду представљени конкретни докази.

Извор: Ало