Свет

ЦЕО СВЕТ МУ СЕ ДИВИ: Руски војник приметио да се спрема заседа, па урадио нешто што нема ни на филму

Редов Иван Матјухин из групе за обезбеђење конвоја, која је допремала муницију за батаљонску тактичку групу руских трупа у рејон активних борбених дејстава специјалне операције, открио је предстојећу заседу украјинске војске и отерао их са позиција, саопштило је руско Министарство одбране.

„Током марша до одређеног подручја, Иван је открио наоружану групу украјинских милитаната дуж руте, која је спремала заседу“, наводи се у извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи Министарство, Матјухин се одмах оријентисао на ситуацију и одлучио да први нападне непријатеља.

„Иван Матјухин је заједно са својом групом направио маневар, отишао у позадину милитаната и, изненадивши непријатеља, уништио део људства и опреме милитаната. Претрпевши значајне губитке, украјински милитанти су журно напустили ратиште“, додало је Министарство одбране Русије.

Руски војни ресор је нагласио да су Матјухинове смеле и одлучне акције омогућиле да се осујети надолазећа заседа и да се конвој доведе у циљно подручје без губитака.

Министарство одбране говорило је о још једном хероју специјалне војне операције – млађем воднику митраљеске посаде Максиму Лачкову.

Његова батаљонска тактичка група водила је одбрамбену борбу на подручју једног од насеља. Истовремено, украјинске снаге су покушале да заузму положаје руских јединица.

„Једна од граната пала је у близини митраљеске посаде, услед чега је један од војника задобио гелерну рану. Млађи водник Лачков, оријентишући се у ситуацији, одмах је указао прву помоћ свом саборцу, организовао његову евакуацију. и наставио да се бори, уништавајући два милитанта који су подешавали артиљерију непријатеља“, саопштило је Министарство одбране Русије.

Тако је украјински напад осујећен, а захваљујући Лачкововим акцијама било је могуће спасити живот колеге и спречити пробој у одбрани наших трупа, наводи се у поруци.

Извор: Информер