Свет

ГОРИ БЛИСКИ ИСТОК: Брутална одмазда САД и Британије, све су дигли у ваздух

Фото: Х принтскрин

Америка и Велика Британија заједнички су удариле на 36 мета повезаних са побуњеним Хутима, на укупно 13 локација у Јемену.

Савезнички удари отпочети су само дан након што је Америка ударила на 85 циљева, повезаних са иранским снагама у Сирији и Ираку, у одговор на смртоносни напад дроном на малу војну базу у Јордану, када су погинула три америчка војника, а више од 30 рањено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Побуњени Хути у Јемену, које подржава Иран, од новембра нападају трговачке бродове у Црвеном мору, реметећи глобалне ланце снабдевања.

Црвено море, кроз које пролази око 15 одсто поморске трговине у свету, постало је непроходно, па трговци користе много дужи пут, пловећи око југа Африке.

Хути тврде да гађају трговачке израелске бродове, у знак солидарности са Палестинцима, али многи нападнути бродови нису имали никакве везе са Израелом.

Британски министар одбране Грант Шапс рекао је да најновији удари „нису ескалација“, а да су напади побуњених Хута на бродове у Црвеном мору „противзаконити и неприхватљиви“.

Шта кажу Хути?

Хути, које подржава Иран, обећали су да ће одговорити на америчке и британске ударе.

Портпарол побуњеничке групе написао је на платформи Икс (некадашњи Твитер) да савезнички напади неће одвратити Хуте од њиховог „моралног, верског и хуманитарног става“ да подрже Палестинце.

Док Америка и Британија тврде да је гађано 36 мета на 13 локација, Хути тврде да је било 48 напада.

Како су саопштили, наводно су гађани Сана, главни град Јемена, као и друге локације широм земље.

За сада нема информација о томе да ли је било погинулих.

Шта кажу западни званичници?

Дејвид Камерон, министар спољних послова Велике Британије, поновио је да напади Хута на међународне трговачке бродове „морају да престану“.

Како је подсетио, савезничка акција долази након „поновљених упозорења“ побуњеницима да обуставе нападе на Црвеном мору.

„Њихови непромишљени поступци доводе у опасност животе невиних, угрожавају слободу пловидбе и дестабилизују регион“, додао је.

Британски министар одбране Грант Шапс каже да најновији удари у Јемену „ не представљају ескалацију“.

„Наша је дужност да заштитимо невине животе и очувамо слободу пловидбе“, додао је министар одбране, оценивши да је одговор „сразмеран и усмерен на војне циљеве повезане са јеменским Хутима“.

На Блиском истоку све узаврелије
Анализа – Џереми Бауен, ББЦ међународни уредник, Јерусалим

Новом рундом удара на побуњене Хуте у Јемену, који нападају трговачке бродове у Црвеном мору, Велика Британија, Америка и њихови савезници шаљу јасну поруку побуњенцима да треба да престану с оним што раде.

Међутим, провео сам доста времена са Хутима током година, и прилично сам сигуран да их ово неће одвратити, већ ће покушати да одговоре новим нападима.

Поред тога, амерички удари на про-иранске циљеве у Сирији и Ираку појачали су забринутост у вези са тим колико ће жесток и опасан постати рат на Блиском истоку, и како се то може контролисати.

Мислим да нико нема контролу над брзином којом се скорашњи догађаји одвијају.

Не заборавите – рат је незгодна работа, ствари се дешавају.

Колико год савезнички напад био пажљиво одмерен, може изазвати одговор, погодити погрешну мету, или убити више људи него што се очекивало.

Западни званичници са којима сам разговарао кажу да рат у Гази има значајан утицај.

Ако би у Гази дошло до прекида ватре, то би могло да доведе до смиривања тензија у региону.

Али, док год траје, Палестинци страдају, а Хамас и даље држи израелске таоце, на Блиском истоку постаје све узаврелије.

И то је нешто што сваког треба да забрине.

Извор: ББЦ