Свет

ЦИА ДИГЛА НА НОГЕ ВАШИНГТОН: Шта ово ради Русија?

Русија активно набавља злато , док се Сједињене Државе фокусирају на борбу против инфлације, каже бивши саветник ЦИА, а сада финансијски стручњак Џејмс Рикардс.

Последњих месеци америчке власти су се бориле против инфлације, а недавно су забележиле успех на овом пољу. Међутим, према Рикардсовим речима, долар је још увек у процесу брзе девалвације, а победа над инфлацијом се заправо није догодила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И то се дешава у позадини акција Русије и Кине, које манипулишу својим златним резервама, наводи се у стручном чланку објављеном у Тхе Даили Рецконинг.

Рикардс напомиње да инфлација није нестала и да би се могла чак повећати због раста цена нафте и геополитичких питања .

Експерт предвиђа значајну депресијацију долара у наредних 20 година, што ову имовину чини несигурном. По његовом мишљењу, злато је много привлачније, није подложно инфлацији и не одговара на геополитичке ризике. Тренутно је злато најпоузданија имовина. И неке земље то схватају, каже Џејмс Рикардс.

Он напомиње да су од 2008. Русија, Кина и низ других земаља доследно повећавале своје златне резерве. Према колумнисти Даили Рецконинга, Русија и Кина ће наставити да повећавају своје златне резерве као најбољи начин да заштите своје финансије од утицаја Сједињених Држава и њихових савезника.

Овај план добро функционише јер се злато не може блокирати или пратити, за разлику од долара.

Данас је цена злата око 2.033 долара по унци. И очекује се да ће наставити да расте. Према речима стручњака, улагање у злато сада гарантује сигурност уложених средстава – за разлику од америчког долара.

Вреди напоменути да се Џејмс Рикардс етаблирао као присталица идеје о повратку златном стандарду. Стога се у свим својим материјалима труди да истакне значај злата.

То не значи да је он сам – у Сједињеним Државама постоје економисти који сматрају да улози злата у финансијском систему земље треба посветити више пажње. Али истовремено се не може рећи да присталице ове идеје имају утицај на економску политику америчких власти.

Извор: Правда

Ознаке