Свет

ДРАМА! Десетине хиљада руских војника надомак Кијева! Шокантне вести стижу из Украјине: Путин покушава…

После неколико недавних релативних ратних успеха руских снага, односно освајања Авдејевке и још неколико насеља у околини, појавиле су се спекулације о могућем покушају „офанзиве на Кијев“.

Подсетимо, на самом почетку руско-украјинског рата руске трупе стигле су до неколико предграђа Кијева (Ирпињ и Буча), али су потом били принуђени на повлачење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, „заузимање Кијева никада није престало да буде главна преокупација Кремља“, кажу аналитичари са Запада, а пишу украјински медији.

Наиме, тек његовим освајањем, Путинова специјална војна операција би била у потпуности реализована, а сам руски председник стално напомиње да ни после две пуне године није одустао од „првобитних планова“ због којих је покренуо рат.

Украјински медији истичу недавну изјаву Путиновог блиског сарадника Дмитрија Медведева, који се, како преносе руске агенције, реторички запитао: „Где ће Русија стати? Хоће ли то бити Кијев? Да, требало би да буде Кијев. Ако не сада, онда свакако у следећој фази сукоба“.

Овим је, наводно, Медведев потврдио како Москва не одустаје од заузимања Кијева!?

Додуше, војни аналитичари и западни и украјински, кажу да за сада нема већих индиција да руске снаге спремају такву офанзиву, као и да би ускоро могли да крену на Кијев.

Ипак, војни аналитичар Роман Погорелиј рекао је руској редакцији ББЦ да Украјина на овакав потез непријатеља мора да буде спремна, јер планови за то у руском Генералштабу свакако постоје. А могле би да почну и припреме!

Према украјинским обавештајним подацима, на северној рути стационирано је између 20 и 25 хиљада руских војника, а известан број руских војника налази се и у Белорусији, у правцу Кијева, који је од те границе удаљен свега око 150 километара.

Међутим, то је веома захтевна војна интервенција. Украјински војни блогер Константин Машовец каже да без 100.000 до 120.000 војника Руси не могу озбиљно да размишљају о плану да поново марширају на Кијев, а груписање толиког броја војника тешко би било сакрити од обавештајних служби и сателита.

Владимир Путин, тврде, за сада ништа о томе не говори, чека да озваничи своју победу на предстојећим председничким изборима, па сви претпостављају да ће после тога, на пролеће, објавити још једну мобилизацију, без које неће моћи да покрене било какве значајније и веће операције.

Шеф украјинске војне обавештајне службе Кирил Буданов каже: „већ две године плаше новим ударом на Кијев“.

– Верујте ми, већ ми је досадно да причам о томе – каже Буданов.

Међутим, војни саветник Тарас Чмут сматра да „опасност од новог покушаја освајања Кијева“ расте са променом ситуације на ратишту.

Неки украјински војни аналитичари сматрају да би Москва могла да прибегне тзв имитирањем напада на Кијев како би се растеретили други делови фронта и приморали Украјинци да највећи део својих снага усредсреде на „одбрану“ Кијева и удаље их са подручја која су сада приоритетна за Русе, што је свакако Донбас и Херсон.

Константин Машовец наводи да је овај маневар „лажни напад“ врло известан, можда већ овог пролећа.

У сваком случају, многи одбрамбени и фортификациони објекти се већ граде око Кијева и дуж белоруске границе.

Извор: Информер