Свет

ПУТИН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: У току је државни удар, жесток напад на новог савезника Русије!

Група војника креће се ка председничкој палати у престоници Чада, Нџамена, у покушају да преузме контролу над њом, преноси ЦхадОне.

Медији јављају да се тенкови и оклопна возила крећу у правцу Нџамене, чији центар је био блокиран.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи, владине снаге упале су у седиште опозиционе Социјалистичке партије без граница (ПСФ), коју предводи Јаја Дило, рођак председника Махамата Идриса Дебија.

У току је сукоб владиних снага и оних који подржавају опозициону странку. Медији јављају да има губитака на обе стране.

Како се наводи, тренутно су искључени интернет и мобилне везе.

Влада је у среду ујутро саопштила да је изведен напад на Управу за националну безбедност Чада у којем је погинуло неколико људи. Власти су за напад окривиле опозициону Социјалистичку партију, али су рекле да је ситуација под контролом.

Ситуација у Чаду се погоршава у контексту предстојећих председничких избора.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин састао се у јануару у Кремљу са Махаматом Идрисом Дебијем, лидером Чада, земље која је раније водила прозападну политику.

Русија је успела да превазиђе утицај Француске, бивше колонијалне силе у западној Африци и Сахелу, и да изгради везе са земљама које су биле захваћене таласом државних удара од 2020.

Махамт Идрис Деби води Чад од 2021. године, када је преузео власт у државном удару убрзо након што је његов отац, дугогодишњи председник Идрис Деби, погинуо у борби против антивладиних побуњеника.

Путин је у кратким телевизијским коментарима рекао да је Русија задовољна што је Деби стабилизовао ситуацију у земљи и да је спреман да помогне на било који начин.

Према транскрипту објављеном на сајту Кремља, Путин је рекао да две земље имају „велике могућности да развију наше билатералне везе“, као и да ће Москва удвостручити квоту за чадске студенте који студирају на руским универзитетима.

Дебијева посета дошла је недељу дана након што је премијер Нигера, такође именован од стране војне хунте, посетио Москву. Русија има добре односе са Нигером откако је државни удар у јулу 2023. збацио тамошњу прозападну владу.

Извор: Медији