Свет

ТУСК ЗАДАЈЕ ТЕЖАК УДАРАЦ УКРАЈИНИ: Разматра се

Фото: Јутјуб

Пољска разматра затварање границе са Украјином за трговину робом.

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је данас да његова земља разматра привремено затварање границе са Украјином за трговину робом, посебно житарицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се новинарима, Туск је рекао да се преговара са Украјином и да ће, ако буде уведена, таква одлука бити „обострано болна“.

„Разговарамо и са украјинском страном о привременом затварању границе и размени робе. О томе ћу сутра разговарати и са пољским пољопривредницима“, рекао је пољски премијер, преноси Кијев индепендент.

Тускови коментари су уследили усред текућих протеста пољопривредника у Европској унији, а пољопривредници су се жалили, између осталог, на ниже цене украјинског жита.

Он је рекао да, иако је спреман да донесе тешке одлуке у вези са границом, мора да се пронађе дугорочно решење. Он је рекао и да ће у консултацијама са Украјином бити предузети сви кораци како би се избегле непотребне тензије.

„Спремни смо за озбиљан разговор о ограничењима (на извоз украјинске робе). Лимити које предлажу Брисел и Кијев за нас су неприхватљиви“, напомиње премијер.

„Желимо да помогнемо Украјини, али не можемо да дозволимо да ова помоћ има тако негативне последице по наше грађане“, рекао је Туск.

Додао је да је у сталном контакту са украјинским властима, рекавши: „И они то разумеју. Морамо пронаћи, и наћи ћемо, решење које ће заштитити наше тржиште и наше пољопривреднике од неравноправне конкуренције“.

Извор: Б92