Свет

ДРАМА У ТЕКСАСУ! ПОЧИЊЕ ЦЕПАЊЕ САД?! Појавио се опасан играч, на уму има само једно!

Фото: Јутјуб

Због кризе око границе Тексаса и Мексика, односно сукоба те државе и федралних васлти, Америка клизи у „Текзит“.

Данијел Милер, председник Тексашког националистичког покрета, који води кампању да та америчка држава постане потпуно независна, рекао је да је „Текзит“ сада свима на уму. Он тврди и да би одвајање Тексаса од САД „могло бити ближе него што се мисли“.

Његове речи долазе у јеку сукоба те америчке државе са федералним властима око границе Тексаса и Мексика.

Тензије су порасле након што је Врховни суд 22. јануара пресудио, танком већином, да федерални агенти могу уклонити „жилет-жицу” постављену дуж границе по налогу гувернера Тексаса Грега Абота у покушају да смање број прелазака миграната.

Абот је одговорио федералним властима позивајући се на „уставни ауторитет Тексаса да се брани и заштити“ од онога што је описао као „инвазија“, а 25 других републиканских гувернера је објавило заједничку изјаву у којој изражавају своју подршку његовом ставу.

Милер је у једном тексашком подкасту, објављеном 30. јануара, говорио о утицају граничног спора на своју кампању за независност Тексаса, или „Текзит“. Он је тврдио да је Аботова политика „заправо Тексас који се залаже за наша права, закон и наш суверенитет“.

„Понекад можете добити 100 година историје у једном дану или једној недељи, то је очигледно парафраза, и ево нас. Ово је једна од оних ситуација у којима се чинило да ствари мало посустају, а онда све изненада, за само питање времена, ево нас“, рекао је он. Затим је додао:

„Налазимо се у тачки у којој је ‘Текзит’ свима на уму, и онима који су за њега и онима који су против. У невољи смо да добијемо оно о чему смо одувек причали, а то је обавезујуц́и глас, гласање о томе да Тексас постане самоуправна независна нација.“

Милер је такође рекао да је савезна влада дуго фрустрирала напоре државних власти да смање граничне прелазе.

„Сваки пут када Тексас покуша да учини нешто да осигура границу, федерална влада се укључи и умеша се; или су претходно учинили напоре Тексаса тако кастрираним да у суштини имају Тексашане – војно одељење Тексаса и одељење за јавну безбедност – да раде као помоћници граничне патроле којима је наређено да их [мигранте] пусте преко, процесуирају, стављају у аутобусе и авионе и шаљу свуда“, навео је он.

Позивајући се на друге државе са републиканским гувернерима који су подржавали Абота, Милер је наставио питањем да ли постоје шире пукотине у америчкој унији.

А онда је упитао: „Да ли то онда значи да ћемо видети издвајање не само Тексаса већ и преосталих држава, оних осталих 25, и шта то значи за САД? Интересантна су времена… Мислим да идемо ка месту где је ово изван уставне кризе.“

Говорећи за Њузвик, Милер је потом рекао да је уверен да сукоб на граници тера све више Тексашана да подрже гласање „за“ у хипотетичком смислу, о томе да ли Тексас треба да буде независна држава.

„Тренутно питање границе учинило је две ствари. Прво, претворило је знатан број неодлучних бирача у гласаче ‘за’. Чини се да је такође утицало на активирање знатног броја независних бирача и гура их да подрже гласајте за ‘Текзит’“, рекао је Милер.

Извор: Б92