Свет

ДРАМАТИЧНО САОПШТЕЊЕ: Брутална акција, Руси газе све пред собом! Морали смо…

Људи који нису подржали специјалну операцију протерани су у Украјину, рекао је губернатор Запорошке области Евгениј Балицки у интервјуу Надани Фридрихсон.

– Иселили су оне који на овај или онај начин нису подржавали Специјалну војну уперацију, оне који су вређали заставу, руску химну и председника Руске Федерације – рекао је гувернер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Балицком, радило се о људима које се „не могу убедити“ и који би могли бити у опасности од својих суседа.

– Нажалост, у првим фазама специјалне операције имали смо чињенице када су људи починили линч над њима. Људи су се понашали изузетно грубо, па смо те људе морали негде да сместимо, а дали смо им и могућност да оду. Неки су били принуђени. Они су исељени – објаснио је он.

Прошлог маја, Балицки је известио да регион више нема праксу протеривања становника на територију под контролом Украјине због антируских активности.

– Одлуком Савета безбедности Руске Федерације донета је одлука да се укине ова норма о деложацији. Ми сада не можемо да користимо ову норму – рекао је он.

Пракса протеривања грађана из региона на територију под контролом Украјине ради антируских активности на снази је од лета 2022. године.

Запорошка област је постала руски регион након референдума на којем је 93,11 одсто бирача било за прикључење Русији. Сада је више од 70 одсто региона под руском контролом. Украјинске трупе заузимају регионални центар – град Запорожје .

Извор: Информер