Свет

ГОРИ БЛИСКИ ИСТОК! Американци спаљују све: Ово ће имати незамисливе последице! (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Сједињене Америчке Државе извеле су јуче ваздушне нападе у Ираку и Сирији против више од 85 мета повезаних с Иранском револуционарном гардом (ИРГЦ) и проиранским милицијама, саопштила је америчка војска, након напада у Јордану у којем су убијена три, а рањено 40 америчких војника. Верује се да су удари само први у вишеслојном одговору администрације председника Џозефа Бајдена на напад који су прошлог викенда извели милитанти које подржава Иран.

„Наш одговор започео је данас. Наставиће се у време и на местима по нашем избору“, поручио је амерички председник. „Сједињене Државе не желе сукоб на Блиском истоку или било где другде у свету. Али, нека сви они који желе да нам науде знају ово: ако наудите Американцу, ми ћемо одговорити“, додао је. Иако није нападнута ниједна мета у Ирану, напади ће вероватно повећати забринутост због напетости које ескалирају на Блиском истоку због више од три месеца рата Израела с Хамасом у Гази, пише Индеx.хр.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Погођено више од 80 мета

Америчка војска је у саопштењу рекла да је погодила мете попут командних и контролних центара, објеката за складиштење ракета, пројектила и беспилотних летелица и објеката за логистику, као и ланца снабедвања муницијом. У нападима је погођено више од 85 мета, рекла је америчка војска. Америчка мета биле су снаге Кудса, огранка ИРГЦ-а за војну шпијунажу и паравојску, који снажно утиче на Ирану савезничке милиције широм Блиског истока, од Либана до Ирака, Јемена и Сирије. Сиријски државни медији објавили су у петак да је „америчка агресија“ на места у пустињским подручјима и на сиријско-ирачкој граници резултирала бројним жртвама и повредама.

Мете су се налазиле на седам различитих локација, четири у Сирији и три у Ираку, а у напад су били укључени бомбардери дугог домета Б-1 који су долетели из САД-а, саопштила је америчка војска.

Амерички генерал-пуковник Даглас Симс, директор Здруженог штаба, рекао је како се чини да су удари били успешни, а изазвали су велике секундарне експлозије јер су погођена оружја милитаната, иако није јасно да ли су милитанти убијени.

САД каже да је информисао Ирак пре напада

Сједињене Америчке Државе обавестиле су Ирак пре напада у петак на три положаја милитаната унутар те земље, саопштила је Бела кућа, само неколико минута након што је ирачка војска осудила нападе као кршење суверенитета земље.

„Обавестили смо ирачку владу пре напада“, рекао је новинарима портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Ирак: Ово ће имати страшне последице

Ирачка војска рекла је да су нападнуте мете у ирачком граничном подручју те је упозорила да би напади могли повећати нестабилност у регији.

„Ови ваздушни напади представљају кршење ирачког суверенитета, поткопавају напоре ирачке владе и представљају претњу која би могла довести Ирак и регион до страшних последица. Исходи ће имати озбиљне импликације на безбедност и стабилност у Ираку и околној регији“, додао је. Ирачки тајанствени Катаиб Хезболах, којег САД окривљује за напад на америчке снаге у Јордану, објавио је у уторак да ће паузирати нападе на америчке снаге. Али, друга ирачка група коју подржава Иран Нујаба рекла је да ће наставити с нападима на америчке снаге у регији све док не заврши рат у Гази и док се америчке снаге не повуку из Ирака.

Ескалација сукоба

Раније јуче, Бајден и лидери Пентагона присуствовали су комеморацији у ваздушној бази Довер у Делаверу за троје америчких војника убијених у нападу у Јордану.

Напад у Јордану био је први смртоносни напад на америчке трупе откако је у октобру избио рат Израела и Хамаса. САД сматра да је дрон, који је убио троје војника и ранио више од 40, израдио Иран, рекли су амерички званичници за Ројтерс.

Али, Пентагон је рекао да не жели рат с Ираном и да верује да га не жели ни Техеран, док расте притисак републиканаца на Бајдена да зада ударац директно Ирану.

Иран: Нећемо започети рат, али…

Пре узвратних напада у петак, ирански председник Ебрахим Раиси рекао је да Иран неће започети рат, али да ће „снажно одговорити“ на нападе. Ирански саветници помажу оружаним групама у Ираку, где САД има око 2.500 војника, и Сирији, где је смештено 900 америчких војника.

ИРГЦ је недавно смањио распоређивање виших официра у Сирији због низа смртоносних израелских напада. Америчке трупе нападнуте су више од 160 пута у Ираку, Сирији и Јордану од напада Хамаса на Израел 7. октобра којим је кренуо рат.

Извор: Индекс