Свет

ХОРОР! Русија се хитно огласило због зверског напада САД: Одговараћете!

Сједињене Државе су нападима на територију Сирије и Ирака игнорисале норме међународног права, саопштило је руско Министарство спољних послова.

– Москва одлучно осуђује нападе САД на Сирију и Ирак и инсистира да се ситуација хитно размотри у у оквиру СБ УН – наводи се у саопштењу.

Према речима портпарола Министарства Марије Захарове, то што су у америчким нападима учествовали авиони британске авијације не треба да створи илузију да постоји некаква међународна коалиција и да Лондон тек треба да одговара за подршку САД.

Захарова је оценила да су ваздушни удари имали за циљ даље распламсавање конфликта.

– Нападима без паузе у последње време на објекте, како се тврди, проиранских група у Ираку и Сирији САД циљано покушавају да највеће земље региона увуку у сукоб – навела је она.

Како је рекла, за операцију САД у региону, највећу од 2003. године и за коју амерички председник Џозеф Бајден каже да је акт одмазде за напад на америчку базу беспилотном летјелицом чије поријекло није познато – нема оправдања.

– САД не траже и никада нису ни трагале за рјешењем проблема у региону. Стање ствари према којем се хронични сукоби на Блиском истоку само продубљују увијек је изазивало задовољство Вашингтона – закључила је Захарова.

Подсетимо, Америка је синоћ започела агресију на Сирију, а бомбардовани су и циљеви на територији Ирака.

Према последњим подацима, у нападу је погинуло 10 људи, а 18 је рањено.

Америчка војска саопштила је да је погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетели из САД.

Извор: Медији