Свет

КАРЛСОН ПИТАО ПУТИНА: Ко је извршио диверзију на „Северни ток“? Председник Русије одговорио као из топа

Фото: Х принтскрин

Руски председник Владимир Путин сматра да су диверзије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ извеле америчке обавештајне службе.

– Ко је дигао у ваздух ‘Северни ток’? – питао је Карлсон Путина током интервјуа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ви, наравно – одговорио је уз осмех Путин.

– Ја сам био заузет тог дана. Ја нисам дигао у ваздух ‘Северни ток’ – нашалио се Карлсон.

– Ви лично можда имате алиби, али ЦИА такав алиби нема. Знате, нећу да улазим у детаље, али у таквим случајевима увек говоре: тражите онога ко има мотив. Али у овом случају не треба тражити само онога коме је то у интересу, него и онога ко то може да уради. Заинтересованих може бити много, али заронити на дно Балтичког мора и извести ту експлозију не могу сви. Ове две компоненте морају да се споје – ко је имао мотив и ко је у стању то да изведе – одговорио је руски председник.

Он је додао да је Русија спремна да испоручује гас преко цеви гасовода „Северни ток 2“ која је остала неоштећена, али да је Немачка не пушта у рад.

– Не ради се само о ‘Северном току 1’ који су дигли у ваздух. ‘Северни ток 2’ су оштетили, али једна цев је читава и преко ње се може испоручивати гас у Европу, али је Немачка не отвара. Ми смо спремни за то, само изволите – истакао је Путин.

Упитан да ли је изненађен ћутањем Немачке у ситуацији са диверзијама на „Северним токовима“, Путин је одговорио потврдно.

– То и мене изненађује. Али данашње немачко руководство не руководи се својим националним интересима, него интересима колективног Запада, иначе је тешко објаснити логику њиховог деловања или неделовања“, објаснио је руски председник.

Извор: Медији