Свет

КИМ ЏОНГ УН ИЗДАО НАРЕЂЕЊЕ: Спремите се за моментални рат (ВИДЕО)

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун позвао је у петак морнарицу те земље да буде спремна за „моментална ратна дејства“.

Наређење долази након што су америчке и јужнокорејске снаге објавиле снимке са заједничке вежбе која је симулирала уклањање севернокорејског лидера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током посете морнаричком бродоградилишту Нампо у провинцији Јужни Пјонган, које се налази око 40 миља југозападно од Пјонгјанга, Ким је позвао на пуну примену политике странке о бродоградњи и поморској примени, према извештајима државне Корејске централне новинске агенције ( КЦНА) у петак.

„Јачање поморских снага тренутно се представља као најважније питање у поузданој одбрани поморског суверенитета земље и интензивирању ратних припрема“, рекао је Ким, преноси КЦНА.

„Ким Џонг Ун намерава да их упути да граде нуклеарне подморнице како је планирано, чак и ако то значи да истовремено управљају бродоградилиштима Синпо и Нампо“, рекао је Мун Кеун Сик, професор у школи јавне политике Универзитета Хањанг.

„Циљ је да се развију нуклеарне подморнице са способношћу превентивног удара преко јужнокорејског система Килл Цхаин, и на које се могу монтирати балистичке и крстареће ракете које се лансирају са подморница“, рекао је он.

Ким је у бродоградилишту наредио да се пројекти изградње бродова спроводе у потпуности у складу са петогодишњим планом, наводи КЦНА.

Ким је такође виђен у бродоградилишту Синпо Саут 28. јануара како надгледа тестирање комплета крстарећих пројектила, за које тврди да се лансирају из подморница.

Зелене беретке и јужнокорејски специјалци увежбавали његову ликвидацију?

У петак, након ескалираних провокација са севера, америчке и јужнокорејске снаге објавиле су снимак своје заједничке обуке, укључујуц́и вежбе које су биле усмерене ка уклањању севернокорејског лидера.

Снаге за специјалне операције Јужне Кореје и САД одржале су специјалне извиђачке вежбе у комплексу „Родригуез Ливе Фире“ у Почеону, 51 километар североисточно од Сеула 31. јануара.

Војне трупе за специјалне операције завршиле су данас прву овогодишњу комбиновану вежбу са америчким Зеленим береткама, рекли су званичници, усред заједничких напора да се побољшају борбене способности против претњи Северне Кореје.

Две стране су организовале различите вежбе, укључујући оне о борбеном гађању и првој помоћи, специјалном извиђању и усмеравању ваздушне подршке, наводи се у саопштењу.

Такође су формирали комбиноване тимове да изведу дводневну вежбу извиђања и инфилтрације, без спавања, да идентификују и униште мету усмеравањем симулираних ваздушних удара.

„Вежбе се спроводе у циљу јачања индивидуалних борбених вештина као што је циљано убијање“, наводи се.

„Команда специјалног ратовања војске ће пажљиво анализирати резултате вежбе и ојачати образовање и обуку како би побољшала комбиноване способности за специјалне операције“, наводи се у саопштењу јужнокорејске војске.

Извор: KOREAJOONGANGDAILY/KOREATIMES.CO.KR/M.S.