Свет

ПАНИКА КОД СУСЕДА: Руси ће напасти, морамо да будемо спремни

Румунија није спремна за могући рат са Русијом, а мора да буде, рекао је у четвртак начелник одбране земље генерал Георги Влад.

Влад је у интервјуу објављеном за „Европа либера Романија“ у четвртак рекао: „Ако Путин победи у Украјини, главна мета ће бити Република Молдавија. Уверен сам да ће Путинова политика ескалирати у блиској будућности“, додао је румунски генерал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерал је позвао на добровољну основну војну обуку мушкарце и жене млађе од 35 година.

„Циљамо старосну групу од 18 до 35 година, без обзира на пол, националност, верска уверења, младе људе који желе да обуче војну униформу. Хајде да платимо ову услугу и обучимо их према основним принципима вођења рата“, рекао је Влад, наводећи пример Шведске.

„Дајем вам пример Шведске. Анкетирали су 40.000 младих и 8.000 младих се уписало у програм. Румунија би требало да усвоји сличан систем“, рекао је он.

„Хајде да циљамо оне који желе да науче како да пуцају из пиштоља, како да се сналазе у тешком окружењу, како да преживе у тешком окружењу, како да се заштите од хемијског оружја, како да ураде личну деконтаминацију. Има много ствари које се могу научити“, рекао је генерал.

Као разлог за недостатке у припремљености војске генерал је навео крај регрутације у Румунији. Он је такође позвао на правну реформу како би се Румунији омогућило да се брани од руских дронова.

Крхотине из дрона Кремља пале су у Румунију прошлог септембра, беспилотна летелица (УАВ) није могла да буде оборена јер румунски закон то не дозвољава, рекао је генерал.

Његов позив одјекнуо је после сличних недавних упозорења других западних војних и одбрамбених лидера, укључујући начелника британске војске генерала Патрика Сандерса, који је прошле недеље позвао британску власт да „мобилишу нацију“ и да се припреме за могући рат у Русији.

Извор: РМХ/М.С.