Свет

НАТО ОБОРИО РУСКИ АВИОН? Путин спрема одмазду, ово им неће опростити

Инструктори НАТО-а могу бити умешани у напад на Ил-76 руских Ваздушно-космичких снага са заробљеним Украјинцима у авиону, обореног противваздушним ракетним системом (САМ) Патриот у Белгородској области.

Ово је 2. фебруара рекао шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово не морају нужно бити амерички оператери система противваздушне одбране Патриот, они могу бити оператери из земаља НАТО-а, они такође имају ове системе и могу да управљају њима“, рекао је он.

Истовремено, Гаврилов је нагласио да учешће инструктора НАТО-а није доказано, али се „то може претпоставити“, јер је за рад система ПВО Патриот потребна посебна обука.

Раније тог дана, ТАСС је, позивајући се на извор у снагама безбедности, известио да су Оружане снаге Украјине унапред планирале напад на Ил-76 . Према речима саговорника, инсталација ПВО Патриот је претходно премештена у позициони простор и стајала са искљученом радарском станицом.

Ил-76 се срушио у Белгородској области ујутру 24. јануара. Министарство одбране Русије саопштило је да су украјинске оружане снаге обориле авион уз помоћ две ракете и назвале инцидент терористичким актом кијевског режима.

На броду је било шест чланова посаде, 65 украјинских ратних заробљеника за размену и три руска војна лица у њиховој пратњи. Сви су погинули. Одељење је приметило да је Кијев имао за циљ да оптужи Москву за уништавање украјинске војске.

Украјински медији су одмах након инцидента објавили да су авион обориле Оружане снаге Украјине. Међутим, касније су публикације уређивале материјале, уклањајући информације о одговорности Кијева за оно што се догодило.

Главна обавештајна управа украјинског Министарства одбране саопштила је да земља наводно не зна ко се налазио у авиону, док су потврдили да је тог дана требало да дође до размене ратних заробљеника између страна.

Руски председник Владимир Путин позвао је 31. јануара на међународну истрагу о паду авиона у Белгородској области. Истражни комитет Руске Федерације је 1. фебруара известио да је Ил-76 оборен ракетом МИМ-104А из америчког ПВО система Патриот, који је био у служби Оружаних снага Украјине.

Касније, 2. фебруара, Комитет је саопштио да су у оквиру криминалистичке истраге о терористичком нападу истражитељи обавили рад на идентификацији тела жртава.

Резултати генетских испитивања омогућили су нам да донесемо недвосмислен закључак о припадности делова тела шест чланова посаде, три војна полицајца и 65 украјинских војних лица који су погинули у несрећи.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ