Свет

ПОЧЕЛА ВЕЛИКА ЕВАКУАЦИЈА У УКРАЈИНИ: Руси на вратима кључног града

Руске трупе настављају да се пробијају до Часов Јара, у граду је најављена принудна евакуација становника због претње његовог заузимања. Ситуацију отежава чињеница да украјинске снаге немају озбиљна утврђења у овом правцу, а јуришне групе Оружаних снага Русије су се приближиле граду.

Власти Часова Јара, најавиле су принудну евакуацију становника града, пошто је јучерашњи пробој руских падобранаца угрозио одбрану Оружаних снага Украјине у овом правцу. Становници ће бити присилно удаљени, пошто многи у граду очекају долазак руске војске.

Дан раније, падобранци Иванова и Костроме су избацили украјинске снаге из Поповске шуме, заузевши одједном неколико противничких положаја, укључујући и она кључна. Шума се налази дуж аутопута О0506 који води ка Часов Јару. Такође, под руску контролу дошао је и један број положаја у суседним шумским пределима. Борбе су настављене током протеклог дана, а падобранце су подржавали тенкови Т-90М Прорив.

“Током јучерашњег дана борбе, наша јединица је напредовала на подручју ширине до 1,5 км и дубине до 1,1 км”, известила је команда 98. ваздушно-десантне дивизије.

Напредовање руских трупа потврђују украјински извори који пишу да су заузети делови Поповске шуме и део аутопута О0506 код града Часов Јара. Такође, руске трупе нападају северно од Богдановке, тамо такође има успеха, али не тако великог као у Поповској шуми, као и између Ивановског и Клешчејевке, покушавајући да избију с друге стране на Часов Јар.

Извор: tvfront