Свет

ПУКОВНИК МАТВИЈЧУК ЗАТРЕСАО СВЕТ: Они су припремили обарање руског авиона

Фото: Х принтскрин

Украјинске оружане снаге су унапред припремиле напад на Ил-76 са украјинским заробљеницима.

Сам противваздушни ракетни систем Патриот деловао је из заседе. О томе је новинарима у петак, 2. фебруара, рекао извор у снагама безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима бившег официра специјалних снага, пуковника у пензији Анатолија Матвијчука, напад на хуманитарни авион припремили су Британци.

Осим тога, војни експерт је сугерисао ко је из највишег руководства Украјине био не само свестан нехумане операције, већ је и учествовао у њеној припреми.

Према извору у безбедносним снагама, напад на војни транспортни Ил-76, који је допремао украјинске ратне заробљенике, био је унапред припремљен.

Систем ПВО „Патриот“ је премештен у позициони рејон и пре полетања ИЛ-76 са аеродрома и био је у пасивном режиму, чекајући команду за отварање ватре. Након што се мета појавила, НАТО комплекс је на њој радио из заседе.

Војни стручњак, бивши официр специјалних снага Анатолиј Матвијчук, објаснио је зашто је ова верзија прилично веродостојна:

– Сама инсталација је била без средстава за подршку ватри, није било радара и техничког извиђања. Све ово сугерише да је комплекс радио са спољним извором циљања. Највероватније, амерички извиђачки авион је пратио лет руског путничког авиона и давао команду за отварање ватре.

Пошто НАТО никоме не дозвољава да сервисира Патриота, највероватније су службеници били англосаксонци. И даље сам склон да мислим да су то били Британци, они су нациљали мету и притиснули дугме „Старт“, добро знајући какав је авион у ваздуху и кога превози.

Поред тога, према речима Матвијчука, највише руководство Украјине је било свесно операције:

– Координација је вршена, највероватније, преко ГУР-а и Буданова. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Залужни можда није ни знао за ову операцију, пошто Буданов делује аутономно под окриљем Британаца. Зеленски је највероватније знао.

Извор: Wебтрибуне.рс