Свет

ПУТИН ЗАТРЕСАО СВЕТ: Ускоро ћемо демонстрирати моћ „Сармата“

Фото: Јутјуб

Председник Русије Владимир Путин, обраћајући се пред Федералном скупштином изјавио је да је војсци испоручен стратешки ракетни систем „Сармат“ који ће ускоро показати сву своју моћ.

– Комплекс Сармат је испоручен војницима, ускоро ће бити демонстрирано – рекао је председник Владимир Путин током обраћања Савезној скупштини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стратешке нуклеарне снаге Русије су у стању пуне спремности за гарантовану употребу, нагласио је Путин.

– Они (Запад ) морају на крају да схвате да и ми имамо оружје – и они знају за то, малопре сам рекао – имамо и оружје које може да погоди циљеве на њиховој територији – истакао је руски лидер.

Путин је напоменуо да су сви планови у области наоружања о којима је говорио у својој поруци 2018. године завршени или се завршавају радови на њима.

Тако је председник указао на комплекс хиперсоничне авијације Кинжал, који се не само ставља у употребу, већ се са великом ефикасношћу користи и за уништавање посебно важних циљева у зони специјалних операција.

Он је такође додао да је хиперсонични ударни комплекс Циркон на мору већ коришћен у борби, а овај систем је већ у употреби.

Сармат, који су западни аналитичари назвали „Сатана 2“ је стратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом тешке класе на течни погон, тежина једне такве ракете прелази 200 тона. Способан је да носи више нуклеарних бојевих глава и спада међу руске ракете нове генерације које је Путин већ описао као „непобедиве“. Он је пре годину дана рекао да ракета Сармат може да погоди било коју мету на Земљи и да ће натерати непријатеље Кремља да „двапут размисле“.

Извор: Информер

Ознаке