Свет

РУСИ ЗАЛЕДИЛИ ЗАПАД: Осванула нова мапа Балкана и то у Авдејевки (ФОТО)

Због чега је ова фотографија настала и зашто баш у Авдејевки, тренутно није познато.

На друштвеним мрежама се проширила фотографија на којој Рус и Рускиња у униформама позирају у Авдејевки, првом украјинском граду који су освојиле руске снаге у последњих осам месеци рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њих двоје позирају испред порушене зграде док носе заставу са натписом „Руски свет“.

На застави је мапа на којој је плавом бојом уцртана територија тзв. Руског света, који поред Русије обухвата цео Балкан, Балтик, Грчку, Казахстан, Киргистан, Таџикистан…

Због чега је ова фотографија настала и зашто баш у Авдејевки, тренутно није познато.

Подсетимо, руска четверомесечна офанзива на Авдејевку, у источној Украјини, коштала је више живота него 10 година рата који је Москва водила под СССР-ом у Авганистану.

Око 17.000 руских војника убијено је између 10. октобра 2023. године, када је Русија започела напад на град Авдејевку, и 17. фебруара 2024, рекао је Дмитро Лихови, портпарол украјинске групе снага Тавриа која покрива Авдијевку.

Ако су подаци Кијева тачни, то значи да је више руских војника убијено у и око Авдејевке него током деценија које је Совјетски Савез провео борећи се у Авганистану.

СССР је послао хиљаде својих војника у Авганистан крајем децембра 1979. У конфликту је, како се процене настрадало 15.000 војника.

Извор: Република