Свет

РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ НАПАД? Путин спремио стотине хиљада војника, чека се наређење (ВИДЕО)

Руска страна припрема резервне јединице, координира их и врши друге припреме за њихово пребацивање у Украјину.

Ово је саопштио бивши генерални тужилац Украјине и бивши шеф Министарства унутрашњих послова ове земље Јуриј Луценко, позивајући се на америчке обавештајне податке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је прошле године позвао око 300 хиљада нових војних лица, а, како нас сада упозоравају амерички обавештајци, Путин је почетком јануара велики број њих послао на унутрашње руске полигоне на четири месеца обуке и координације, приметио је Луценко. Истовремено, бивши украјински званичник је нагласио да ће координација бити праћена војним вежбама.

Тако, према речима Луценка, додатне формације Оружаних снага Русије могу бити уведене у Украјину у мају ове године.

Дан раније је рекао да је украјинска страна од почетка непријатељстава изгубила око 500 хиљада људи укупно, убијених и рањених. Према речима бившег тужиоца, објављивање ових података биће шок за грађане земље.

Владимир Путин је раније обавестио да у украјинској специјалној операцији учествује око 617 хиљада руског војног особља, са дужином контактне линије већом од 2 хиљаде километара.

Директно на линији борбених дејстава има 244 хиљаде мобилисаних војника. Са друге стране, шеф украјинске главне обавештајне управе министарства одбране не мисли тако.

„Руси ове године неће моћи да ослободе Донбас“

Русија ове године неће моћи да „заузме” преостале територије Доњецке и Луганске области, прогнозира начелник Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов, који је раније „предвидио“ да Украјинска војска заузима Крим 2023. године. Шеф украјинске војне обавештајне службе је у интервјуу америчком Волстрит Журналу дао најновију „прогнозу“ за даље војне операције, рекавши да руске трупе ове године неће моћи да ослободе Донбас.

Он је своју изјаву оправдао рекавши да руске трупе имају „много проблема“. Истовремено, он је признао да ни украјинске оружане снаге не раде добро, али руске оружане снаге су „очигледно горе“.

Према Буданову, Оружане снаге Русије „немају довољно снаге“ да „заузму“ остатак територије, пошто је руско војно особље наводно лоше обучено, нема довољно граната и немају времена да обнове оклопна возила, пошто их Оружане снаге Украјине брже уништавају. Наравно, није се зауставио на томе и најавио је главни „проблем“ Оружаних снага Русије. Као прошле и претпрошле године у питању је опет „недостатак пројектила“.

Овај закључак је донео на основу чињенице да последњих дана није било масовних ракетних удара на Украјину.

„Ракетни напади на украјинске градове престали су последњих недеља пошто су руске залихе пресушиле“, рекао је Буданов.

Коинциденција је да Американцима ова „прогноза“ одговара, јер план који је претходно предложио Пентагон, наглашава како украјинске оружане снаге ове године треба да се одрже у дефанзиви, а тек идуће године треба кренути у контраофанзиву, „побеђујући“ руску војску.

Извор: Новости