Свет

РУСИ ПРЕД ОСВАЈАЊЕМ КЉУЧНОГ ГРАДА: Војска бежи

У Авдејевки нико неће бранити гомилу рушевина и спаљеног гвожђа, рекао је Дмитро Лихови, портпарол Украјинских оружаних снага у региону Таури.

Према његовим речима, приоритет војне команде је очување живота бранилаца тог порушеног града на истоку Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, руске снаге већ месецима покушавају да освоје Авдејевку, стратешки важан град на истоку Украјине. У последње време Руси су доста напредовали и прекинули су неколико важних путева снабдевања. Очекује се да ће пад Авдејевке бити питање дана, а ако и када до њега дође, биће то први украјински град који су Руси заузели у последњих осам месеци, након што су заузели подједнако разорени Бахмут.

„Најважније је спасити животе војника“

„У тренуцима када ситуација на првој линији фронта постаје изузетно тешка, најважније је спасити животе војника и одвести их на другу линију фронта. Морамо бити флексибилни и маневрисати како бисмо очували војнике за даља борбена дејства, за ослобођење украјинске територије“, рекао је данас Лихови, а преносе украјински медији. Његове речи се на проукрајинским каналима на Телеграму тумаче као најава повлачења украјинских снага из Авдејевке.

Портпарол је рекао да уништавање Авдејевке и околних насеља показује шта друга украјинска села и градови могу да постану ако се линије фронта помере на запад.

Портпарол је тврдио да је команда војске припремила резервне руте снабдевања у случају да руске снаге пресеку главни логистички пут у граду. Међутим, додао је да Оружане снаге из безбедносних разлога не коментаришу ситуацију у Авдејевки у реалном времену, што значи да је овај правац можда већ пресечен, о чему се незваничне информације већ шире на проукрајинским каналима на Телеграму.

Јуче су причали о појачањима

Претходно је портпарол 110. одвојене механизоване бригаде Иван Секач рекао да су неке јединице те бригаде први пут после две године изведене из града на одмор и ротацију, додајући да је у град стигло појачање.

Војска је одбила да каже о каквом се појачању ради, уз напомену да су браниоци добили снажну подршку. Форбс је раније писао да је у град стигла једна од најбољих бригада у Украјини. Међутим, ова информација још није потврђена.

Извор: Индекс