Свет

РУСИ У ШОКУ, СВЕТ ЗАПРЕПАШЋЕН: Украјина са Ф-16 добија крстареће ракете домета до 500 км?!

Сергеј Најев, командант Здружених снага Оружаних снага Украјине, изазвао је значајну пажњу својом недавном изјавом о планираној испоруци крстарећих ракета домета 300-500 км заједно с првим ловцима Ф-16 који ће бити достављени Украјини.

Ова изјава је изазвала жустру расправу како у руским тако и у западним медијима, а на друштвеним мрежама се о томе води интензивна дискусија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наравно, детаљи о томе које тачно врсте ракета ће бити испоручене нису обелодањени јавно, али се у медијима спекулише да би то могле бити АГМ-158 ЈАССМ ракете, с обзиром на карактеристике домета и лета које је Најев споменуо.

Ове ракете имају пробојну бојеву главу тежине 450 кг и домет који варира од 300 до 500 км, што би заиста могло омогућити украјинским одбрамбеним снагама значајну стратешку предност на бојном пољу. Тренутно се у Сједињеним Америчким Државама повећава производња ових ракета.

Постоји спекулација да су Американци пронашли компромисно решење за немачке крстареће ракете Таурус, због којих је било притиска да се оне доставе Украјини. Међутим, ово је стопирано у немачком парламенту. Такође се спомиње да су залихе британско/француских ракета Стром Схадоw/СЦАЛП-ЕГ смањене до критичног нивоа.

Према неким извештајима, компанија Лоцкхеед Мартин је забележила пораст производње АГМ-158А ЈАССМ ракета, с бројем испоручених ракета који се стално повећава из године у годину. Постоји и нова верзија ракета, АГМ-158Д, која би могла имати домет већи од 2000 км.

Осим тога, постоје спекулације о могућим компромисима између Сједињених Америчких Држава и Немачке у вези с испоруком немачких крстарећих ракета Таурус Украјини. Међутим, ове спекулације нису потврђене, а немачки парламент је зауставио било какве такве могуће испоруке.

Иако је изјава Сергеја Најева изазвала велику пажњу, треба имати на уму да осим његове изјаве нема других званичних информација или потврда о будућим испорукама ових ракета Украјини. Дакле, док се ова ситуација развија, остаје много непознаница, и треба сачекати да се више информација обелодани.

Извор: Wебтрибуне.рс