Свет

УДАРНО! СТИГЛА ПОТВРДА ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: САД не искључују нападе на Иран!

САД не искључују нападе на територије и унутар Ирана. Док трају удари америчке војске на иранске циљеве у Ираку и Сирији, ово је изјавио саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан.

– Сједињене Државе ће наставити своју војну акцију у Ираку и Сирији као одговор на смртоносни напад проиранских милитаната на америчке трупе у Јордану у којима су погинула тројица наших војника, а рањено више од 40. Ако би Иран одлучио да директно одговори САД, наишао би на брз и снажан одговор од нас – изјавио је Саливан за ТВ Ен-Би-Си.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, такође, поручио да су напади америчке војске на иранске положаје у Ираку и Сирији од петка само почетак, а не крај одговора. Најавио је и да ће доћи до нових корака, „неких до сада виђених, а неких не“.

– Намеравамо да предузмемо додатне ударе и акције како бисмо наставили да шаљемо јасну поруку да ће САД одговорити када наше снаге буду нападнуте или људи убијени – рекао је Саливан.

У међувремену, америчка и британска војска извеле су нове нападе на Хуте у Јемену. Напади су изведени на градове Ходејду и Саду, пренела је јеменска телевизија Алмасирах, позивајући се на неименоване војне званичнике. Централна команда САД објавила је да су њихове снаге погодиле крстарећу ракету за копнени напад и четири противбродске ракете које су, како истичу, биле спремне за лансирање на бродове у Црвеном мору.

Руководство Хута поручило је да удари на њихове циљеве „неће постићи никакав циљ за агресоре нити утицати на одлуку Јемена да покаже подршку Гази“.

– Неће бити лако уништити војне капацитете Јемена који су обновљени током година сукоба – изјавио је портпарол Хута Мохамед Абдулсалам.

Хути су, истовремено, упозорили Италију да ће постати мета уколико буду учествовали у нападима на Јемен. Ова порука долази пошто је Италија објавила да ће обезбедити командни кадар за војну поморску мисију Европске уније која ће штитити комерцијалне бродове од напада јеменских Хута у Црвеном мору.

– Италија мора остати неутрална у израелско-палестинском сукобу и наставити да врши притисак на Израел да заустави нападе на Појас Газе. То је једини начин да се постигне мир у региону – изјавио је шеф врховног револуционарног комитета Хута Мохамед Али ал Хути за италијанску „Републику“.

На упозорење јеменских побуњеника реаговао је јуче италијански шеф дипломатије Антонио Тајани.

– Не плаше нас претње Хута. Ми бранимо бродски саобраћај. Никога не нападамо и не желимо да нас неко нападне – рекао је Тајани за италијанску „Републику“.

Истовремено, рат у палестинској енклави наставља се пуном паром. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) активне су у свим деловима Газе, са копна, мора и из ваздуха, док се главне операције и даље изводе на југу Газе у Кан Јунису. ИДФ тврди да се у кварту Ел Амал налази главно упориште Хамаса, као и да су убијени бројни оперативци те палестинске организације.

Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ у Кан Јунису гађа цивилне објекте, те да је најмање двоје деце убијено у нападу на вртић у Рафи, на југу Газе.

Израелска војска саопштила је да је током рација на Западној обали ухапсила 33 Палестинаца за којима је раније расписана потерница.

Број Палестинаца убијених у Појасу Газе од почетка сукоба са Израелом 7. октобра повећао се на 27.478, сапштило је данас министарство здравља у Гази које је под контролом Хамаса. Додаје се да је у тој палестинској енклави у истом периоду рањено 66.835 људи.

Извор: Медији