Русија

РУСКА ВОЈСКА ДОБИЛА НЕВИДЉИВИ ПАК-ДА: Лети 30 сати и носи 30 тона наоружања, укључујући и нуклеарно! (ВИДЕО)

Током Специјалне војне операције, стратешки ракетоносци-бомбардери Ваздушно-космичких снага руске војске имали су кључну улогу у уништавању непријатељских циљева у дубини територије.

Као што је већ познато, руско ваздухопловство располаже са три врсте оваквих авиона – Ту-95, Ту-22 и Ту-160, а у плану је да први и најстарији од њих буде замењен савременом „Тупољевом“ стелт летелицом са ознаком ПАК-ДА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако за сада нема информација о самим карактеристикама најновијег „невидљивог“ ракетоносца, пре неколико дана појавила се вест да се развој одвија у складу са „предвиђеним распоредом“.

„Карактеристике авиона које захтева војска се поштују“, саопштили су из компаније „Ростех“, што значи да дизајн, технолошка конфигурација и прописани захтеви у домену перформанси нису промењени.

Ово је веома битно будући да су управо промене у жељеним карактеристикама и потребе посаде главни узрочници потенцијалног одлагања у развоју војне технике. Понекад је узрок одлагања неслагање војних стручњака о начину функционисања наоружања, као и техничким или инжењерским препрекама.

Међутим као што се може закључити, са ПАК-ДА бар до сада није било таквих проблема, па се процењује да ће испорука првих примерака руској војсци уследити у првобитно планираном периоду од

2025. до 2030. године. Томе у прилог говори и најава „Ростеха“ из децембра 2023, да је у току стварање услова за тестирање различитих система и компоненти за новог ракетоносца, као и да ће након испитивања летелице почети испорука трупама.

Уколико руски конструктори наставе овим темпом, ПАК-ДА ће бити други стелт бомбардер са дизајном заснованим на аеродинамичкој концепцији „летећег крила“ у оперативној употреби, поред америчког Б-2 „спирит“, а познато је и да Кина развија сопствену летелицу ове врсте – Х-20.

Шта се зна о ПАК-ДА?

Као што је већ поменуто, о новом руском стратешком ракетоносцу-бомбардеру нема пуно поузданих информација, што је потпуно оправдано будући да се и даље налази у фази развоја.

Ипак, познато је да ће имати карактеристике сличне америчком авиону Б-21 „рајдер“, који се такође налази у фази развоја и који би требало да замени бомбардере Б-1 и Б-2 америчког ратног ваздухопловства.

Ово подразумева да ће ПАК-ДА бити оспособљен за обављање стелт операција и електронско ратовање, а претпоставља се да ће имати сензоре за извиђање и прикупљање података, као и уређаје за ометање средстава ПВО и радарских система непријатеља.

Невидљивости руског авиона значајно ће допринети његов поменути дизајн „летећег крила“, који подразумева одсуство класичног трупа, крила и репа, тачније њихово спајање у једну компактнију целину, док су бројне узгонске површине замењене комплексним управљачким рачунаром како би се обезбедила стабилност при лету.

Такође, смањивању радарског одраза ПАК-ДА допринеће и специјални материјали и премази коришћени при изради, намењени за упијање радарских таласа.

Познато је и да ће се нови бомбардер кретати подзвучним брзинама, дакле до једног маха и имати четворочлану посаду. Процењује се да ће долет бити око 12.000 километара, аутономија лета готово 30 сати при ношењу наоружања тежине до 30 тона.

Претпоставља се да ће ПАК-ДА бити наоружан крстарећим ракетама, укључујући хиперсоничне са конвенционалним или нуклеарним пуњењем, као и вођеним авио бомбама. Хиперсоничне ракете великог домета ће свакако бити један од начина да се надомести релативно мала брзина новог авиона, а ово је уједно и главна предност руске летелице у односу на америчке конкуренте.

Наиме, војска САД и даље нема хиперсоничне ракете у оперативној употреби, док су Оружане снаге РФ небројено пута демонстрирале моћ наоружања ове врсте и усавршиле његову употребу у зони СВО.

Извор: Медији

Ознаке