Свет

ШЕФ УКРАЈИНСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ ЗАТРЕСАО СВЕТ: Нису Руси убили Наваљног

Фото: Х принтскрин

„Можда ћу вас разочарати, али знамо да је умро од крвног угрушка. Мање-више је потврђено. Ово није преузето са интернета, већ је, нажалост, природна смрт“, рекао је Кирил Буданов

Кирил Буданов, шеф украјинске одбрамбене обавештајне службе, изјавио је да је руски опозициони политичар Алексеј Наваљни умро природном смрћу, тачније од крвног угрушка, јавља Украинска Правда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Можда ћу вас разочарати, али знамо да је умро од крвног угрушка. Мање-више је потврђено. Ово није преузето са интернета, већ је, нажалост, природна смрт“, рекао је Буданов.

Он је такође позвао људе да не верују да ће руски режим „бити срушен сам по себи“, наводећи да је „без наше помоћи то нереално“.

Он је навео и да стабилан режим у Русији представља претњу Украјини и свету и да ће Украјина наставити да спроводи операције на руској територији.

„Све док смо у рату, биће проблема унутар Руске Федерације“, додао је Буданов.

Осим тога, најавио је нове нападе на руске војне базе на привремено окупираном Криму.

„Наше непријатеље чекају нова изненађења, а цивилном становништву не бих препоручио коришћење такозваног Кримскога моста“, написао је Буданов на Телеграму.

У поподневним сатима 16. фебруара, руска Федерална казнено-поправна служба пријавила је смрт руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног у поправном дому број 3 у Харпу, Јамало-Ненецки аутономни округ, у северозападном Сибиру.

Алексеј Наваљни је био у затвору од почетка 2021. године. Московски градски суд осудио га је на 19 година затвора у строго обезбеђеном затвору због „екстремизма“ у августу 2023. године.

Ујутро 19. фебруара, Људмила Навалњаја стигла је у мртвачницу у граду Салехарду где је наводно држано тело њеног сина. Ипак, ни њој ни њеним адвокатима није било дозвољено да уђу. Људмила је 20. фебруара снимила видео апел председнику Русије, захтевајући да се врати тело њеног сина како би га сахранила.

Запослени у руском затвору су 24. фебруара коначно предали тело опозиционог лидера Алексеја Наваљног његовој мајци.

Извор: Телеграф.рс