Свет

ШОЈГУ ОБЈАВИО УЖАСНЕ ВЕСТИ: Шта се ово десило у Украјини?

Више од 23 хиљаде припадника Оружаних снага Украјине рањено је или ликвидирано у претходних месец дана, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на седници са руководећим саставом Оружаних снага Русије.

Он је истакао да руске јединице напредују, шире зону контроле, побољшавају свој положај дуж линије фронта.

Шојгу је додао да су руске снаге преузеле контролу над насељима Весјоло, Крахмаљно, Табајевка на различитим правцима.

„Током јануара руска војска уништила је више од 3.000 јединица украјинског наоружања, укључујући тенкове ‘леопард’ и системе ‘патриот’ и ‘хајмарс'“, навео је он, преноси Спутњик.

Поред тога, министар је нагласио да су руске снаге извеле 127 напада високопрецизним оружјем на војну инфраструктуру Оружаних снага Украјине и на њене објекте војно-индустријског комплекса у јануару.

Према његовим речима, уништена су предузећа за производњу, модернизацију и ремонт оружја, арсенали, војни аеродроми, складишта горива, пунктови Оружаних снага Украјине и страних плаћеника.

Шојгу је нагласио да групе руских војника током специјалне операције настављају да методично смањују борбени потенцијал Оружаних снага Украјине.

Кијевски режим је спреман да почини било какав злочин како би остварио своје себичне циљеве, оценио је он.

„Кијевске власти се не устручавају да убијају и сопствене грађане. Тако је прошле недеље са украјинске територије нападнут и оборен руски транспортни авион са украјинским војницима који је требало да буду размењени. То говори о циничном карактеру поступака Кијева који је ради остваривања себичних циљева спреман да изврши било какав злочин“, рекао је Шојгу.

Извор: Политика