Свет

РУСИ СУ САМО ОВО ЧЕКАЛИ, КИЈЕВ У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Преломни тренутак на фронту се управо десио

Украјинске јединице биле су приморане да пређу на одбрану и да одустану од офанзивних операција због несташице артиљеријске муниције, пише лист Политико, позивајући се на украјинску војску.

„Несташица граната била је један од главних разлога због којих је украјинска војска прешла на одбрамбену тактику дуж целе линије фронта након неуспеха летње контраофанзиве“, пише лист.

Како је рекао неименовани високи украјински војни официр за Политико, Оружане снаге Украјине „тренутно имају довољно муниције за одбрану“.

– Међутим, за наставак офанзивних операција потребна нам је помоћ са муницијом. На крају крајева, приликом офанзиве морате имати више муниције од противника или бар исто колико он – рекао је украјински војник.

Такође се наводи да је он признао да „Руси доминирају на бојном пољу захваљујући својој артиљерији“.

Нема граната

Лист пише да Украјина повећава производњу граната у земљи, али се подаци о количини држе у тајности. Истиче се да „до војске стиже премало муниције“.

Како је рекао за Политико неименовани украјински артиљерац, војска добија гранате директно из фабрика. Истовремено је признао да војска никада није имала довољно граната калибра 122 милиметра.
– У просеку испаљујемо 15 граната дневно. Било је дана када смо производили преко стотину, а понекад ниједну – рекао је он.

Такође је истакао да се, упркос интензивирању борби, нису повећа испоруке пројектила војсци.
Раније је лист Фајненшеј тајмс саопштио да Украјина након пропале летње контраофанзиве мења тактику и 2024. године „прелази на активну одбрану“. Притом је истакнуто да Запад не очекује нову офанзиву Кијева до 2025. године.

Извор: Ало