Свет

У сенци рата Украјина је урадила нешто страшно Европи! Брисел је ово свесно дозволио, али сељаке нису могли да преваре!

Фото: Х принтскрин

ПАРИЗ – Пољопривредници протестују широм Европске уније како би натерали надлежне да им помогну да изађу на крај са све већим трошковима и другим проблемима, као што је нелојална конкуренција увозних производа из земаља Јужне Америке и Украјине, пише Ројтерс.

Британска агенција истиче да постоји више разлога за нагомилано незадовољство европских фармера и наводи да, као најважније у већини земаља, пољопривредници апострофирају то што нису довољно плаћени, као и да су оптерећени великим порезима, неподношљивом бирократијом и ригидним еколошким правилима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Проблемима сматрају и велике количине увозених производа из Украјине, за које се ЕУ одрекла квота и царина, од почетка сукоба те земље с Русијом у фебруару 2022.

Ројтерс напомиње и да је ЕУ обновила преговоре за склапање трговинског споразума између ЕУ и јужноамеричког блока Меркосур и тако изазвала незадовољство због нелојалне конкуренције, пре свега када је реч о шећеру, житу и месу.

Пољопривредници негодују због таквог увоза, јер ти производи, како кажу, снижавају европске цене, а да притом не испуњавају еколошке стандарде наметнуте узгајивачима из ЕУ.

Европска комисија је у среду предложила да се ограничи увоз пољопривредних производа из Украјине увођењем забрана „у случају нужде“ за најосетљивије производе, попут живине, јаја и шећера, али произвођачи кажу да то не би у довољној мери решило њихове проблеме.

Пољопривредници такође оспоравају нова правила ЕУ о субвенцијама, као што је захтев да се четири одсто пољопривредног земљишта остави под угаром.

Ројтерс напомиње да је, примера ради, за пољске пољопривреднике највећи проблем јефтин увоз из Украјине, док њихове колеге у Шпанији истичу да је Брисел створио неподношљиву бирократију која доводи у питање профитабилност пољопривредну производњу.

Слично мисле и Португалци, који напомињу и недовољну државну помоћ због смањења субвенција, док су Румуни протестовали средином јануара углавном против високих трошкова, скупих стопа осигурања и еколошких прописа ЕУ.

И Грчки ратари су захтевали веће субвенције, као и бржу исплату надокнада за оштећења усева и изгубљену стоку у поплавама 2023. године, а жале се и због увећаних пореза дизел и рачуна за струју, навео је Ројтерс.

Два велика синдиката пољопривредника у Француској прекидају протесте и блокаде

Два велика синдиката пољопривредника у Француској објавила су данас да обустављају протесте и укидају блокаде путева широм земље.

Најаву обуставе протеста саопштили су синдикати FNSEA и Млади пољопривредници док је синдикат Рурална сарадња (Coordination Rurale) позвао да се „не уклањају барикаде“, преноси Фигаро.

Два синдиката су одлучила да се престане с протестима након што су, као задовољавајуће, проценили нове мере које је раније данас представио француски премијер Габријел Атал, пренео је АП.

Пољопривредници су данима протестовали широм земље пре свега због ниских примања, строге регулативе и нелојалне конкуренције из иностранства.

Председник синдиката Млади пољопривредници Арно Гајо данас је заједно са првим човеком највећег француског синдиката пољопривредника FNSEA позвао чланове да обуставе блокаде.

„Реч је о опипљивом напретку у низу тачака, рачунајући и хитне мере за финансијску подршку пољопривредницима и произвођачима вина“, рекао је председник FNSEA Арно Русо.

Премијер Габријел Атал је раније данас најавио је нови сет мера, чиме се надовезао на друга обећања дата последњих дана.

Његов говор је уследио док су конвоји са стотинама фармера у тракторима, стварали хаос испред седишта Европске уније, захтевајући од лидера на самиту ЕУ да им обезбеде ослобађање од раста цена и компликоване бирократије.

Атал је изјавио данас да ће Француска сачинити закон који ће обезбедити суверенитет у снабдевању храном, односно довољно домаћих пољопривредних производа за сопствене потребе.

Додао је да је потребно више рада на решавању проблема фармера на нивоу ЕУ у вези са споразумима о слободној трговини којима се омогућава увоз јефтиних пољопривредних производа у земље чланице Уније.

Атал је навео да не долази у обзир да Француска пристане на споразум о слободној трговини између ЕУ и латиноамеричких земаља чланица Меркосура чија је израда у току.

Премијер је истакао да це Француска појачати безбедносне провере хране из увоза, посебно да би се осигурало да увезена храна нема трагове пестицида који су забрањени у Француској или у ЕУ.

Атал је нагласио да Француска планира да хитно забрани увоз воћа и поврћа које је третирано пестицидом тиаклопридом.

Извор: Танјуг