Свет

СТРАХОВИТА ОФАНЗИВА РУСА: Гори украјинска артиљерија, објављени драматични снимци (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Офанзиву руске војске на готово свим правцима њихове такозване специјалне војне операције прате не само велики губици људства супротне стране, већ и масовни губици артиљеријских система разних врста.

На интернету су објављени снимци уништења три самоходна артиљеријска система украјинске, немачке и пољске производње Оружаних снага Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На снимку објективне контроле јасно се види како су руски артиљерци и оператери беспилотних летелица успешно гађали пољску самоходну хаубицу АХС Краб, украјинску самоходну Богдана и немачку самоходну ПзХ 2000.

Напоменимо да су акције руских артиљераца и пилота дронова у последње време изазвале много проблема за украјинске трупе. Само дан раније у зони сукоба уништен је први амерички тенк М1 Абрамс.

Готово истовремено са овим, први пут је ликвидирана шведска самоходна артиљеријска јединица Арцхер, која се данас сматра најбољим самоходним топом Северноатлантске алијансе.

С тим у вези, потпуно је оправдана хистерија украјинских и западних политичара у вези са лошем стањем у артиљеријским јединицама Оружаних снага Украјине и дефициту пројектила. Украјински генерали сада доживљавају не само озбиљан недостатак муниције, већ и недостатак оружја и самоходних топова.

Само током брзог и недовољно ефикасног бекства из Авдијевке, украјински војници су напустили значајан број система наоружања, од којих неке нису имале времена да испале ни један хитац на руске положаје.

Руси у нападу на Орловку

Положај украјинске војске на авдијевском правцу сваким даном се погоршава. После брзог бекства из предграђа Доњецка, Оружане снаге Украјине су такође изгубиле неколико оближњих насеља и све се чини да настављају повлачење.

Оружане снаге Русије преузеле су контролу над насељем Ласточкино, где су се украјински борци покушали да учврсте након повлачења из Авдејевке. Затим је руска војска заузела Северноје, а сада се воде борбе у насељима Тоненкоје и Орловка.

Такође у овим областима, украјинска војна команда је планирала да заустави напредовање руске војске. Међутим, нису имали времена да опремају одбрамбене положаје ни у Тоненкојеу ни у Орловки. Резултат тога је био брз налет тенковских јединица Оружаних снага Русије, према тврдњама руских извора.

Према украјинским аналитичарима, руски тенкови су, неочекивано, упали у Тоненкоје и успели да обезбеде упориште у селу. Под таквим нападом, украјинске оружане снаге су биле принуђене да се повуку, без средстава да се одупру борбеним возилима.

Међутим, ове акције Оружаних снага РФ постале су само половина проблема за Оружане снаге Украјине. Други је да руски јуришници већ нападају село Орловка.

Тренутно се на село јуриша из три правца одједном и велика је вероватноћа да ће украјинске трупе у блиској будућности морати да се повуку како би избегле да упадну у други котао.

Извор: oruzjeonline.com