Свет

СВИ СУ СТРЕПЕЛИ ОД ОВОГА! Русија открила када и како ће ударити по Западу!

Било каква дејства са руском имовином у иностранству добиће симетричан одговор, у Русији није замрзнуто ништа мање, изјавио је руски министар финансија Антон Силуанов у интервјуу за Спутњик.

– Ово није питање за нас, ми пратимо одлуке западних земаља. Код нас није замрзнуто ништа мање. Сваки поступак са нашом имовином добиће симетричан одговор – објаснио је Силуанов, одговарајући на питање о могућој судбини златних и девизних резерви Руске Федерације замрзнутих у иностранству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, друге земље већ извлаче своје закључке из ове приче.

– Кинези смањују своје учешће у америчким хартијама од вредности – то је последица онога што се дешава. Поузданост долара и евра је нарушена – оценио је руски министар.

У суботу су лидери земаља Г7 саопштили да руска суверена имовина неће бити одмрзнута док Москва не исплати „компензацију“ Кијеву.

О плаћању у дигиталним валутама

Русија ће промовисати питање побољшања система обрачуна и плаћања БРИКС-а, независно од западне инфраструктуре – на пример, то могу бити плаћања у дигиталним валутама, рекао је Силуанов.

– Агенда коју ћемо промовисати у оквиру нашег председавања је унапређење финансијског, обрачунског и платног система, који би у садашњим условима фрагментације био погодан и безбедан за учеснике у трговини унутар БРИКС-а. Система ван политике, независног од западне непријатељске инфраструктуре – прокоментарисао је Силуанов иницијативе које Русија планира да покрене током године свог председавања БРИКС-ом.

Силуанов је приметио да су финансијске технологије искорачиле далеко напред и да пружају широк спектар алата, укључујући формирање иновативне обрачунске инфраструктуре. Плаћања у њој могу бити много бржа и јефтинија, а за земље БРИКС-а то ће бити модерна опција за плаћања и обрачуне у спољној трговини, сматра министар.

– Предлаже се стварање платформе која би повезивала финансијске системе њених учесника. На пример, већ су у функцији технолошки пролази за обрачуне у дигиталним валутама централних банака. Предлажемо да се направи систем БРИЦСБридге (мост), који би на бази институција БРИКС-а био доступан нашим земљама, обезбеђивао би одговарајући ниво равноправности и доприносио развоју трговинских односа… Спремни смо да почнемо (тестирање) са земљама које изразе такву жељу. Можда са Кином, можда са нашим суседима у ЕАЕУ и земљама Персијског залива – додао је он.

Извор: Медији

Ознаке