Свет

УЗБУНА У ЕВРОПИ ПОСЛЕ ЈЕЗИВОГ УПОЗОРЕЊА ИЗ МОСКВЕ: Русија ће ударити на Немачку, све ће почети овде

Руски политички аналитичари на државној телевизији поново су расправљали о изгледима да Москва изврши напад на немачку престоницу Берлин.

Познати прокремаљски водитељ Владимир Соловјов, као и обично, имао је нови предлог.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Можемо да уништимо Берлин из Калињинграда – рекао је он у програму, мислећи на то како је западна ексклава Калињинград најближа територија Русије Немачкој.

Соловјов, следбеник руског председника Владимира Путина, познат је по оваквим и сличним коментарима.

Прошле године је, између осталог, изјавио да је на помолу нови светски рат у коме ће се Запад сукобити са муслиманима широм света.

Он је такође рекао да Москва треба да покрене нуклеарни напад на сваку земљу која покуша да ухапси Путина због налога за хапшење који је Међународни кривични суд издао у марту због оптужби за ратне злочине, и више пута је позвао Кремљ да употреби своје нуклеарно оружје против земаља које подржавају Украјину.

Антон Герашченко, саветник министра унутрашњих послова Украјине, у петак је поделио снимак дискусије о уништавању Берлина из Соловљеве емисије на X, некадашњем Твитеру.

Тај снимак почиње Андрејем Сидоровим, деканом студија светске политике на Московском државном универзитету и честим гостом емисије Соловјова, који говори о хипотетичком сукобу између Русије и НАТО-а.

– По мом мишљењу, од првог удара НАТО је увек говорио да ће ударити на Калињинград, одмах ћемо имати ситуацију да морамо да употребимо ракете – рекао је Сидоров, према Герашченковом преводу. „И користимо ракете против главног непријатеља“.

– А ко је сада главни непријатељ – упитао је Соловјов пре него што је изјавио да би Русија могла да нападне Берлин из Калињинграда.

– Наш главни непријатељ је, као што знате, преко океана – одговорио је Сидоров, очигледно мислећи на Сједињене Државе.

– У Берлину се више нема шта радити – наставио је Соловјов. „‘Задовољан сам рушевинама Рајхстага’. То ће бити моје гледиште“.

Немачка је један од главних савезника Украјине у рату против Русије, а недавни коментар Соловјова у етру није први пут да је свој гнев усмерио на Немачку.

У октобру, током емитовања своје емисије, наговестио је да ће Немачка једног дана бити „под руском заставом“.

Соловјов се такође у новембру обрушио на немачку министарку спољних послова Аналену Бербок, након што је најавила да њена земља не само да ће наставити да пружа помоћ Украјини током зиме, већ и да Берлин планира да „масовно прошири“ подршку свом савезнику у наредној години.

Након што је Бербокову назвао „будалом“, Соловјов ју је „почастио“ новом увредом, назвавши је „немачким идиотом“ и изјављујући да ће „Берлин горети и над Рајхстагом ће бити Застава победе.

Извор: Информер.рс/Јутарњи лист