Свет

ХУТИ БРУТАЛНО ЗАПРЕТИЛИ: Нови напад на Јемен ће скупо коштати цео свет (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

ХУТИ из јеменског покрета Ансар Алах запретили су да ће поткопати оптичке каблове који пролазе дуж дна Црвеног мора.

Ово је корак који ће предузети ако САД и Велика Британија поново нападну јеменске аеродроме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тренутно, оптички каблови напајају комуникационе канале који повезују Европу, Блиски исток и Африку. Више од 99% светског интернет саобраћаја и преко 80% међународних телефонских линија пролази по дну Светског океана. Поремећај ове инфраструктуре имао би озбиљан утицај на геополитичку стабилност, глобална финансијска тржишта и информациону безбедност.

Истовремено, Хути су раније одржали своја обећања да ће напасти цивилне бродове у Црвеном мору који иду ка Израелу. Њихове намере у вези са америчким и британским подморским кабловима изгледају веома реално.

Раније је објављено да од новембра 2023. јеменски Хути нису зауставили нападе у Црвеном мору и Аденском заливу на трговачке бродове повезане са Израелом, Сједињеним Државама, Великом Британијом и њиховим савезницима.

Истовремено, анализа података из мониторинг ресурса омогућила је да се открије чији танкери за нафту немају велике потешкоће или имају минималне трошкове приликом пловидбе овим водама.

Испоставило се да танкери из САД и Велике Британије скоро у потпуности избегавају ове воде. Танкери из Саудијске Арабије раде релативно добро.

Заузврат, Русија свакодневно преко поменутих вода задовољава 2,5% потражње нафте на планети. Осим тога, бродови из Ирана и Кине такође нису на мети Хута.

ХУТИ НАПАЛИ ЈОШ ЈЕДАН БРИТАНСКИ БРОД У ЦРВЕНОМ МОРУ

Хути (Ансар Алах) у Јемену саопштили су касно 1. фебруара да су напали британски комерцијални брод у Црвеном мору који је ишао ка „лукама окупиране Палестине“.

-У победи за угњетавање палестинског народа и као део одговора на америчко-британску агресију на нашу земљу, поморске снаге јеменских оружаних снага гађале су британски комерцијални брод у Црвеном мору који је ишао ка лукама окупиране Палестине одговарајућим поморским пројектилима, рекао је портпарол војске Хута, бригадни генерал Јахја Сари у саопштењу.

-Операције јеменских оружаних снага у Арапском мору и Црвеном мору против израелских бродова или бродова који иду ка лукама окупиране Палестине наставиће се све док агресија не престане и опсада појаса Газе не буде укинута, додао је он.

Раније је Поморска трговинска операција Уједињеног Краљевства (УКМТО), одред Краљевске морнарице, саопштила у саветодавној белешци да је експлозија пријављена на десној страни брода западно од јеменске Ходејде. УКМТО је пријавио да су пловило и посада безбедни.

Напад је уследио само неколико сати након што је Централна команда Сједињених Држава извела два таласа напада на јеменске Сааду и Ал Худејду, циљајући ракете земља-ваздух и дронове самоубице Хута.

Команда је такође најавила пресретање дрона изнад Аденског залива и “експлозивног површинског пловила без посаде” у Црвеном мору.

Хути су од 19. новембра гађали десетине бродова повезаних са Израелом и друге у власништву САД и Велике Британије користећи ракете и беспилотне летелице као одговор на текући израелски рат и опсаду Газе, која је до сада однела бројне животе на обе зараћене стране.

САД и Велика Британија су узвратиле изводећи десетине напада на подручја под контролом Хута у Јемену последњих недеља. Међутим, ова група чини се да остаје непоколебљива.

Извор: oruzjeonline.com

Ознаке