Свет

УЗБУНА У УКРАЈИНИ: Руси са 40.000 војника и 500 тенкова крећу у напад! РУШЕЊЕ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕЛО

Украјина тврди да је Русија окупила 40.000 војника и 500 тенкова наспрам источног града Купјанска.

Очигледно је да толика војска има за циљ да поврати огроман део Харковске области коју су Руси накратко окупирали 2022. године – све док Украјина током контраофанзиве није ослободила већи део региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све источно од велике реке Оскил представља циљ Москве.

„Руска Федерација планира да заузме целу Доњецку и Луганску област и део Харковске области до реке Оскил до марта 2024. године“, објаснио је украјински центар за одбрамбене стратегије.

Река тече кроз Купјанск са севера.

Магазин Форбс наводи да је март крајњи рок јер ће тада бити одржани председнички избори у Русији и да би делић Харкова био поклон руском председнику Владимира Путину.

Купјанск и околину брани око 10 украјинских бригада са око 20.000 војника и стотинама тенкова и других борбених возила и хаубица. Међутим, војници и возила нису проблем за Украјинце.

Проблем је муниција.

Сједињене Америчке Државе су биле један од највећих донатора граната од 155 милиметара за најбоље украјинске велике топове, али су републиканци у америчком Конгресу прошле јесени прекинули помоћ Украјини.

Дневна количина граната украјинских снага пала је за две трећине на само 2.000 комада дневно. Руске снаге у међувремену испаљују чак 10.000 граната дневно и то према наводима Форбса захваљујући сталном снабдевању муницијом из Северне Кореје.

Нова предност Русије у ватреној моћи омогућава јој да концентрише артиљерију без много страха од украјинске противбатеријске ватре и да усмери концентрисане батерије на насељене центре .

„Ситуација оснажује Русију да примени добро познати приступ систематског уништавања урбаних подручја чинећи их неодбрањивим“, објаснио је украјински аналитички тим Фронтелиџенс инсајт.

Рушење је већ почело.

„Наши сателитски снимци откривају трајну и интензивну артиљеријску штету око Купјанска“, наводи Фронтеллиџенс инсајт.

Институт за проучавање рата у Вашингтону упозорава да ће недостатак артиљерије и кашњења у западној безбедносној помоћи створити неизвесност у украјинским оперативним плановима.

„То би могло да натера украјинске снаге да донесу тешке одлуке о давању приоритета одређеним секторима фронта у односу на секторе где ограничени територијални застоји најмање штете“, наводи Институт за проучавање рата.

Извор: Б92/Курир